Україна не зможе впливати на прийняття рішень у Митному союзі, - Медвєдєв

21 березня 07:22

Статус спостерігача в Митному союзі не надасть Україні привілеїв і не дозволить впливати на ухвалення рішень, вона залишиться "сторонньою країною", поки не приєднається до об'єднання цілком.

 

Статус спостерігача при Митному союзі (МС) не дозволить Україні впливати на прийняття рішень об'єднання, заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв.

"З приводу того, чи може спостерігач впливати на якісь процеси? Звичайно, ні. Він же спостерігач", - заявив Медвєдєв.

Прем'єр підкреслив, що країни МС будуть шанобливо ставитися до позиції країни-спостерігача, аналізувати її, "але спостерігач не бере участі в голосуванні, і в нього немає жодних специфічних прав, які є в учасників Євразійського економічного союзу або ж в учасників Європейського союзу".

"Ми, звичайно, будемо раді бачити Україну, зараз ми формуємо підходи до членства в Митному союзі та Євразійському економічному союзі - там буде повноцінне членство, і статус спостерігача", - заявив Медвєдєв.

Прем'єр РФ нагадав, що у міжнародних інтеграційних об'єднаннях є різні асоційовані і неасоційовані інститути, але при цьому вони не беруть участь в голосуванні і, в кінцевому рахунку, їхніх вплив на ключові, доленосні рішення вкрай незначний".

"Зазвичай статус спостерігача виникає з двох міркувань - або просто, що називається, "нюхати повітря" і розуміти, що відбувається, в цьому немає нічого образливого, але тоді ніяких переваг не буде, а друге - ця перша стадія приєднання до якогось інтеграційного об'єднання", - сказав Медвєдєв.

Якщо мова йде про другий варіант, відзначив російський прем'єр, "то тоді ми ще раз повинні нашим українським друзям сказати, що доти, поки вони не приєднаються цілком, не за формою "три плюс один", на них не будуть поширюватися всі можливості і привілеї Митного союзу, вони для нас будуть сторонньою країною".

Раніше Азаров заявляв, що українська сторона розраховує на статус спостерігача з правом дорадчого голосу. Він пояснив, що при такому форматі співпраці у Києва буде можливість брати участь у прийнятті рішень і на будь-якому етапі у разі, якщо воно зачіпає інтереси української сторони, його корегувати.

Нагадаємо, раніше російська сторона на різних рівнях вже відкидала пропозицію Києва співпрацювати в рамках Митного союзу форматі "3+1", який передбачав часткову участь України в цьому об'єднанні.

За даними DT.UA, після зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна 4 березня уряди обох країн отримали завдання знайти формулу співробітництва, прийнятну для обох сторін. В результаті консультацій з російською стороною на рівні робочих груп була досягнута домовленість про "асоційоване членство" України в МС.

Офіційно у Кабміні заявили, що говорити про це рано". "Я думаю, ми на це не підемо, у тому числі через політичну ситуацію, щоб не розколоти країну. Поки треба все підрахувати", - сказав урядовий уповноважений України з питань співпраці з РФ, країнами-учасницями СНД, Євразес та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

Однак не виключено, що Україна буде домагатися статусу держави-спостерігача при МС і ЄЕП. Як запевнив президент Віктор Янукович, Україна буде співпрацювати з Митним союзом лише в тому форматі, який не суперечить відносинам з ЄС - Київ націлений вже в листопаді підписати Угоду про асоціацію з ЄС і створити зону вільної торгівлі з Європою. !zn

Читайте також:

У Держдепі вважають, що Україна встановить з Росією здорові відносини після вступу в ЄС

Україна веде переговори про статус спостерігача в Митному союзі, - Азаров

Медвєдєв змалював перспективи України в МС: Або все, або нічого