Україна не буде платити "Газпрому" $ 7 млрд штрафу за недобір газу

22 лютого 14:32

Контракт, який існує між Україною і РФ на постачання газу, є несправедливим - як з точки зору ціни, так і санкцій - у розмірі 300%, так і транзиту.

 

Президент України Віктор Янукович заявляє, що Київ відмовляється заплатити "Газпрому" $ 7 млрд штрафних санкцій за недобір газу.

"Ми відмовили у виплаті цих штрафних санкцій. Зараз ми ведемо переговори", - заявив Янукович в ході прямого телеефіру "Діалог з країною" у п'ятницю, 22 лютого.

Президент України зазначив, що той контракт, який існує між Україною і РФ на постачання газу, є несправедливим.

"Контракт, який у нас є на постачання газу, - він є несправедливим як з точки зору ціни, так і з точки зору штрафних санкцій у розмірі 300% за недобір газу, і з точки зору транспортування по території України", - заявив він.

zn
zn
Виставлений "Газпромом" рахунок Україні на $ 7 млрд юридично необґрунтований

Нагадаємо, 26 січня "Нафтогаз України" підтвердив, що "Газпром" виставив рахунок на $ 7 млрд доларів за газ, який Україна не купувала у 2012 році.

Позиція "Нафтогазу" полягає в тому, що компанія виконала всі фінансові зобов'язання перед "Газпромом" у 2012 році. Відповідно до контракту на закупівлю газу від 2009 року, мінімальний обсяг газу, до якого може бути застосована умова "бери або плати" (take-or-pay), становить 33,3 млрд куб. м. НАК "Нафтогаз України", за попередньою інформацією, придбав у 2012 році близько 25 млрд куб. м газу. При цьому українська сторона своєчасно попередила "Газпром" про скорочення закупівель газу. !zn

Читайте також:

Кожара: Панування "Газпрому" в Україні зламано

Азаров жалкує, що газові контракти з Росією так і не вдалося переглянути

Євросоюз погодився допомогти Києву домогтися зниження ціни на російський газ

Тарута вважає Ющенка відповідальним за всі проблеми з "Газпромом"