Україна може приєднати свою ГТС до європейського коридору "Північ-Південь"

04 серпня 17:05

Інтеграція газотранспортних систем дозволить наростити реверс і почати зберігання європейського газу в українських сховищах.

 

Україна може інтегрувати свою ГТС з європейським газовим коридором "Північ-Південь" за рахунок будівництва інтерконектора (перемички) між українським і польським газопроводами, вважає президент "Укртрансгазу" Ігор Прокопів.

У листопаді 2014 року Україна, Словаччина, Польща та Угорщина домовилися створити газовий хаб на кордоні з Євросоюзом з системою з'єднувальних газопроводів (інтерконекторів) з обсягом зберігання понад 30 млрд куб. м газу з перспективою збільшення до 50-55 млрд куб. м.

"Така перспектива (приєднання до європейської системи газопроводів - ред.) існує саме за рахунок залучення інтерконектора Україна – Польща до проекту європейського газового коридору "Північ-Південь", - цитує слова І.прокопіва прес-служба "Укртрансгазу" у вівторок.

Будівництво інтерконектора Україна–Польща відкриє доступ до європейського газового ринку через систему внутрішньоєвропейських інтерконекторів (Польща–Німеччина, Польща-Словаччина, Польща–Чехія, Польща–Литва та інші), а також до потужностей польського LNG-терміналу в Свіноуйсьце.

Крім того, це також дозволить зберігання європейського газу у підземних сховищах України. Приєднання ГТС країн Центральної та Східної Європи до західної частини української газотранспортної системи дозволить забезпечити закачування, зберігання та відбір з українських підземних сховищ в 15 млрд куб м газу для іноземних власників.

Раніше повідомлялося, що Україна і Польща домовилися побудувати інтерконнектор між своїми ГТС за $ 245 млн. Потужність планованого газопроводу складе 8 млрд кубометрів на рік у напрямку України і 7 млрд кубометрів на рік у напрямку Польщі.