Україна лідирує серед європейських держав за кількістю депутатських пільг

20 лютого 09:30

Витрати на відпочинок держслужбовців, їхнє утримання, пересування і оздоровлення не прописані у жодному бюджеті європейських держав.

 

Цьогоріч на оздоровлення депутатів виділили 17 мільйонів гривень, 36 мільйонів на транспортне забезпечення, 12 мільйонів на безкоштовний проїзд і півмільярда на ремонт житлових будівель. Ще півсотні мільйонів піде на підтримку обранців попередніх скликань. І правляча партія, і опозиція в один голос наполягають на перегляді списку депутатських пільг, а то і на повному їх скасуванні, але одночасно не гребують деякими з привілеїв.

У Верховну Раду надійшла 151 заява від колишніх депутатів з проханням виплатити допомогу з безробіття, з них 109 - від депутатів останнього скликання, які претендують на 14 тисяч гривень щомісяця. Інші ж зможуть отримати половину цієї суми.

Виділяє держава в середньому 800 тисяч гривень на одного депутата, якщо скласти заробітну плату, премії та пільги. І що б не говорили обранці про зменшення видатків на власне утримання, офіційні цифри свідчать наступне: у 2013 році на санаторно-курортне лікування держслужбовців виділили в 4 рази більше грошей, ніж у 2012, і майже в 8 разів більше, ніж у 2010.

Серед своїх європейських колег українські депутати офіційно не найбідніші. Менша ставка тільки у грузинських народних обранців - 1000-1500 доларів. Найбільший прибуток депутатів в Італії - 18 700 доларів. Однак до їхньої зарплати заздалегідь включені кошти на можливі витрати і додаткових грошей вони не отримують. А ось першість за кількістю депутатських пільг давно закріпилося за Україною. Витрати на відпочинок держслужбовців, їхнє утримання, пересування і оздоровлення не прописані у жодному бюджеті західних держав.

Один депутат обходиться бюджету у 2039 гривень на день. У цю суму включено зарплати народних депутатів та їхніх помічників, витрати на проїзд депутата, зокрема на дешеві перельоти, лікування, путівки в санаторій, телефонний зв'язок, проживання в готелі та навіть канцелярське приладдя.

Раніше повідомлялося про те, що українські депутати мають найбільші пільги у світі - ЗМІ порівняли, де вигідніше бути народним обранцем: в Україні або на Заході. Українські народні депутати отримують значно менше, ніж в Європі, однак вони - чемпіони світу з пільг.

Як відомо, депутати повернули собі пільги, від яких відмовилися у 2012 році. Після чого прем'єр Микола Азаров заявив, що депутатські пільги обходяться бюджету не так уже й дорого. !zn

Читайте також:

На обслуговування службових авто депутатів Рада витратить 35 млн грн

Один депутат обходиться бюджету в 2039 гривень на день

Для оздоровлення співробітників СБУ закупили ікри і м'яса на 4 млн грн

Закордонні польоти депутатів обійдуться українцям в 4,5 млн грн