Україна і ЄС обговорять на круглому столі створення тристороннього консорціуму і використання українських ПСГ

30 квiтня 19:00

Крім того, сторони сконцентруються на обговоренні шляхів розвитку газового ринку України, зокрема, нарощування обсягів видобутку газу, зокрема, сланцевого. Також обговорюватиметься подальша модернізація української ГТС.

 

Україна і Євросоюз при обговоренні на круглому столі питань розвитку газового ринку України, який відбудеться в Брюсселі 3 травня, зосередяться на двох основних блоках тем.

Згідно з даними представництва Євросоюзу в Україні, які є у DT.UA, обговорення на круглому столі буде зосереджено на:

"1. Нових перспективах розвитку українського газового ринку (зокрема видобутку газу і розвитку нетрадиційних джерел газу) і ключовій ролі України як потенційного перетину шляхів газопостачання в Східній Європі (використання українських підземних газових сховищ і поставки газу в обох напрямках"), а також

2. Майбутніх перспективах транспортування газу через територію України, враховуючи можливість створення тристороннього консорціуму ЄС-Росія-Україна з управління транзитом газу через територію України і продовження реалізації підтриманої Євросоюзом ініціативи щодо реабілітації та модернізації української газотранспортної мережі".

В представництві Євросоюзу відзначають, що, незважаючи на скорочення обсягів транзиту, українська ГТС "продовжує бути основою російського газопостачання в Європу". В ЄС припускають, що "Україна може продемонструвати більшу гнучкість в питаннях транспортування газу і запропонувати щось більше, ніж просто газопроводи", враховуючи географічне положення України та її здатності - обсяг наявного транзиту газу, газових сховищ і виробництва газу.

Наголошується, що українська ГТС і її підземні сховища повинні бути "надзвичайно цінним активом для України і для ЄС, а також для Росії".

Крім транзиту російського газу в Європу, інтеграція України в європейський газовий ринок має створити умови для поставок газу з Заходу в Україну - для споживання чи зберігання.

"Очевидно, що Україна потребує продовження реалізації ефективної довгострокової стратегії для використання своїх активів транспортування і зберігання газу, залучаючи всі відповідні зацікавлені сторони", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, 3 травня в Брюсселі Європейський Комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер і міністр палива і енергетики України Едуард Ставицький збирають круглий стіл високого рівня з усіма зацікавленими сторонами (зокрема з держав-членів ЄС, газових компаній і фінансових інститутів) щодо еволюції українського газового ринку.

Домовленість про проведення круглого столу між Україною і Євросоюзом була досягнута 21 лютого, напередодні проведення саміту Україна-ЄС. Планували, що він відбудеться "протягом найближчих чотирьох тижнів", проте кілька разів терміни переносилися.

Планувалася участь російської сторони. Однак, у "Газпромі" відмовилися: прес-секретар глави "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що представники російського монополіста не зможуть взяти участь у круглому столі в Брюсселі, оскільки їм "не зовсім зрозумілий" формат такого заходу. При цьому він відмовився уточнювати, чи цікава для Росії ця тема і такий - тристоронній - формат обговорення.

Цю позицію російської сторони підтвердив і посол Росії в Україні Михайло Зурабов. Дипломат пояснив рішення тим, що Москва критично ставиться до створення тристороннього газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС.

Кремль наполягає на двосторонньому (Україна-Росія) консорціумі. Росія фактично поставила Україні ультиматум, заявивши, що участь РФ в консорціумі з української ГТС можлива тільки при відмові Києва від енергетичних правил ЄС.

Російський МЗС також заявляв, що Росія проти участі Євросоюзу у створенні консорціуму з управління ГТС України. Але згодна, якщо "компанії з ЄС захочуть інвестувати, наприклад, постачання обладнання". !zn

Читайте також:

Росія агітує Україну до створення двостороннього консорціуму з ГТС, обіцяючи мінімум 60 млрд кубів транзиту

В Україні пояснили відмову Росії від участі в обговоренні долі ГТС у Брюсселі святами

Кабмін просить Раду дозволити приватизацію "Нафтогазу" і його "дочок", а також оренду труби і сховищ