Україна до 2014 року приведе газове законодавство у відповідність з європейськими нормами

11 квiтня 14:03

Україна продовжить реформування газового ринку на європейських принципах.

 

Україна має намір до 2014 року лібералізувати газове законодавство відповідно до положень європейського законодавства.

Про це заявив заступник міністра палива і енергетики України Володимир Макуха під час польсько-української газової конференції у Варшаві в четвер, 11 квітня.

"Ми проводимо низку реформ, і в рамках проводимо лібералізацію українського законодавства у відповідність європейському", - сказав він, нагадавши, що парламент, зокрема, прийняв закон про ринок газу і кілька інших актів.

Окрім того Макуха зачепив тему будівництва нових газопроводів в обхід України: на його думку, ці проекти мають тільки політичне значення і без чітко визначеної економічної складової вони не є правильними.

У свою чергу, як заявив заступник голови НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, українська газотранспортна система (ГТС), як і раніше, може стабільно забезпечувати постачання газу в Європейський Союз, а за умови модернізації, ресурс ГТС України буде продовжено ще до 2030 року.

"Ми переконували, і продовжуємо переконувати в цьому політиків", - заявив він, підкресливши, що в даному питанні необхідно витримують баланс між політикою та економікою.

- Транзитні пристрасті. "Газпром" - Україні: "По кожній молекулі реверсного газу вдаримо новим трубопроводом!"

Як відомо, раніше президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" повернутися до опрацювання проекту газопроводу "Ямал-Європа-2" для постачань в Польщу, Словаччину й Угорщину, який повинен замінити маршрут транзиту газу через Україну ужгородським коридором.

Для польської влади реанімація проекту "Ямал-Європа-2" стала несподіванкою. Там не виключили, що оголошення про розширення газопроводу є елементом торгу Росії з Україною і заявили, що для Польщі "газ - це не інструмент ведення політики".

Коментуючи російську ініціативу в телефонній розмові з президентом України Віктором Януковичем, польський президент Броніслав Коморовський запевнив, що Польща не має наміру здійснювати будь-які кроки у газовій сфері, які можуть нести загрозу інтересам України.

Зокрема, у 2012 році Польща імпортувала через Україну 3,8 млрд куб. м газу, або 25% усього споживання. !zn

Читайте також:

Ставицький хоче за рахунок реформування вивести "Нафтогаз" на беззбитковість

Для імплементації Другої газової директиви ЄС ніякі нові закони не потрібні

Без реформування "Нафтогазу" ЄБРР дасть Україні грошей на модернізацію ГТС