У Росії вирішили узаконити поняття системно значущих банків

25 листопада 11:23

Мінфін Росії підготував поправки до закону про Центробанк, якими вирішив узаконити поняття системно значущого банку і наділити ним більше 100 кредитних організацій. У ЦБ РФ вважають, що реально значущих для системи банків менше.

 

Згідно з поправками, значущими для російської банківської системи та економіки і її суб'єктів може бути визнано кредитні організації з числа 100 найбільших банків за розміром активів і обсягами залучених вкладів або банки, що залучили не менше 5% від сукупної величини вкладів у регіоні.

Законопроект, по суті, вперше вводить цей термін, вказує директор департаменту фінансової стабільності ЦБ РФ Володимир Чистюхін. Але обмеження групи банків, які вважаються системно значущими за формальною ознакою - розміром активів і обсягом вкладів, він вважає неправильним. Цього недостатньо, впевнений він, оскільки проект не враховує такі фактори, як взаємопов'язаність банків і їхня замінність.

На думку учасників ринку, такі поправки змусять ЦБ наполегливіше вимагати права застосовувати професійне судження в оцінках.

«Значущих гравців визначають, звичайно, не за розміром активів, але цікавіше зрозуміти вимоги, які регулятор буде пред'являти, і як це позначиться на прибутку», - визнає один з держбанкірів.

Створення списку або виділення системоутворюючих банків в окрему групу потрібне тоді, коли мова йде про особливе регулювання, заявив нещодавно заступник голови ЦБ Олексій Симановський. Він не виключив, що cпеціальні вимоги до системоутворюючих банків може бути введено у Росії, якщо такі рекомендації будуть від світового співтовариства.