У Партії регіонів пояснили, навіщо Янукович створив фіскальне мегаміністерство для Клименка

24 грудня 14:49

Об'єднання податкової та митної служби в єдине міністерство, яке очолив екс-глава ДПСУ Олександр Клименко, дозволить мінімізувати ухилення від сплати податків і мита, стверджують у ПР. У той же час в опозиції зазначають, що утворення нового міністерства «стало сюрпризом навіть тим, хто вже звик до сюрпризів».

 

Створення Міністерства доходів і зборів дозволить мінімізувати ухилення від сплати податків і мит. Таку думку висловив народний депутат, голова комітету з питань фінансів, банківської справи, податкової та митної політики ВР минулого скликання Віталій Хомутинник.

- Олександр Клименко очолив нове мегаміністерство, створене на базі Податкової та Митниці

На його думку, об'єднання податкової та митної служби в єдине міністерство дозволить скоротити витрати і бюрократичні процедури, усунути дублювання діяльності двох відомств, і, таким чином, досягти більшої ефективності у роботі, а також мінімізувати ухилення від сплати податків і мит.

Хомутинник нагадав, що обидва відомства протягом останнього часу співпрацювали у напрямку доступу до інформації про ризиковані імпортні операції (представники ДПСУ брали участь у проведенні митних оглядів на кордоні).

Він також підкреслив, що велика частина країн-членів ЄС (Австрія, Бельгія, Іспанія, Нідерланди, Польща, Латвія тощо) мають один державний орган, що здійснює повноваження податкової та митної служб, також цим шляхом пішла і Грузія.

У той же час, як зазначив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, утворення нового міністерства «стало сюрпризом навіть тим, хто вже звик до сюрпризів».

«Перш за все тому, що не може займатися податковою політикою (а міністерства здійснюють політику) орган, що здійснює адміністрування податків, - пояснює екс-міністр. - Це все одно, що працівникові ДАІ надати право самому встановлювати правила дорожнього руху».

Формування такого міністерства, на переконання економіста, є також серйозним ударом по фінансовій стійкості країни, по керованості фінансами. «Залишається тільки створити міністерство на базі казначейства, а Міністерство фінансів перейменувати в міністерство фінансів без фінансів», - резюмував він.

"У новому Уряді не люди підбиралися під потрібні функції, а функції підганялися під потрібних людей", - підсумував Пинзеник. !zn

Читайте також:

Президент призначив новий склад Кабміну: список міністрів

Силовий і економічний блоки нового Кабміну будуть зосереджені в руках «Сім'ї»