У НБУ стверджують, що девальваційні очікування – ірраціональні

06 жовтня 19:27

Об’єктивних передумов для девальвації в НБУ не бачать. Чистий притік валюти за 9 місяців в країну – біля 10 млрд долл

 

Девальваційні очікування, по суті, є ірраціональними наразі, оскільки економічних передумов для ослаблення гривні немає.

Таку думку озвучив директор департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін на круглому столі, який організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP і тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Об’єктивних передумов для девальвації я не бачу. Чистий притік валюти за 9 місяців в країну – біля 10 млрд валюти (у 2008 ж році для порівняння спостерігався відтік, - ред.). Економіка зростає, інфляція – біля нуля. За 8 місяців зведене сальдо платіжного балансу – плюс 300 млн дол. Очевидно, ринок не завжди раціональний. Існують ірраціональні очікування», - констатував представник Національного банку.

Голова правління «Надра Банку» Дмитро Зінков погодився з тим, що поведінка вкладників, які, скажімо, перевкладають кошти з гривневих депозитів на валютні, не є зовсім раціональною, враховуючи чималу різницю в ставках. При цьому банкір звернув увагу на те, що деякі клієнти банків, користуючись поточною ситуацією, непогано заробляють. !zn

Читайте також:

Україна повинна відмовитися від прив'язки гривні до долара - Янукович

Екс-міністр фінансів впевнений, що Нацбанк буде тримати гривню до виборів

Уряд спрогнозував курс гривні у 2013 році: 8,11-8,2 за долар

Російські експерти спрогнозували падіння гривні до 9,2 за долар