У НБУ нагадали про запровадження тотальної паспортизації обміну валют з 2013 року

11 грудня 14:56

Нацбанк сподівається, що подальше ускладнення процедури обміну готівкової валюти зробить ще менш "привабливим" інвестування населенням не у гривню.

 

З 1 січня 2013 року набуде чинності законодавча норма, згідно з якою фізичним особам необхідно буде пред'являти паспорт не лише при купівлі, але й при продажу готівкової валюти.

Про це нагадав директор Департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України Олександр Дубіхвост під час третьої міжнародної конференції Cbonds.

«З нового року, якщо нічого не зміниться, у нас буде дві сторони - і на купівлю, і на продаж», - зазначив він.

Дубіхвост також висловив сподівання, що обов'язкова паспортизація та при купівлі і при продажу валюти дозволить знизити попит на неї з боку населення. «Ми сподіваємося, що це зробить ще менш привабливим для населення інвестування в іноземну валюту», - зазначив він.

Представник НБУ також додав, що паспортизація при купівлі валюти дозволила дуже різко зменшити попит на неї з боку населення. «Добре, погано, але це мало результат», - зазначив Дубіхвост.

- НБУ очікує 4-кратного скорочення попиту на «готівку» після жорсткості правил обміну валюти

Нагадаємо, минулої осені - 23 вересня 2011 року - Нацбанк постановою № 278 дозволив фізособам здійснювати готівкові валютно-обмінні операції тільки за умови ідентифікації, тобто пред'явлення документів.

При цьому НБУ зобов'язав банки копіювати пропоновані документи, а копії залишати в документах дня. На ксерокопіях Нацбанк рекомендував банкам і обмінним пунктам ставити печатку із - метою не допустити подальше використання копій паспортів для маніпуляцій з обміном валюти і в яких інших цілях. !zn

Читайте також:

Bloomberg: Хвороблива пристрасть українців до долара заважає економіці України

Українці масово понесли валюту в обмінники, злякавшись нового податку

Україна «споживає» більше третини всієї нової доларової готівки в світі