У найближчі 10 років ціни на зерно зростуть на 20%, а ціни на м'ясо - на 30%

17 червня 14:47

У найближче десятиліття збережуться високі ціни на продовольство, а на сировинних ринках буде спостерігатися нестабільність. У цей період ціни на м'ясо і зерно можуть зрости в середньому на 20-30%.

 

Про це йдеться в новій доповіді Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), повідомляє центр новин ООН.

У доповіді «Огляд перспектив розвитку сільського господарства на 2011-2020 роки» повідомляється, що прогнозований хороший урожай у найближчі місяці має призвести до зниження цін на сировинні товари, які цього року досягли надзвичайно високого рівня. Проте у найближче десятиліття реальні ціни на зерно можуть зрости в середньому на 20%, а ціни на м'ясо - на 30% у порівнянні з 2001-2010 роками.

Автори документа відзначають, що у найближче десятиліття зростання світового сільськогосподарського виробництва в цілому сповільниться у порівнянні з минулим десятиріччям. Щорічний приріст сільськогосподарської продукції складе 1,7% у порівнянні з 2,6% у минулому десятилітті.

Найбільш швидкими темпами споживання продовольства на душу населення буде зростати в Східній Європі, Азії та Латинській Америці. Найбільшим попитом будуть користуватися м'ясо, молочні продукти, рослинні масла і цукор.

Автори доповіді вважають, що у найближчі десять років збережуться високі ціни на сировинні товари, що призведе до зростання інфляції роздрібних цін у більшості країн світу. У цій доповіді висловлюється стурбованість з приводу продовольчої безпеки деяких країн, що розвиваються, в яких малозабезпеченим загрожує недоїдання.

«Хоча зростання цін - це, як правило, хороша новина для фермерів, воно може здійснити руйнівну дію на бідні верстви населення країн, які витрачають значну частину своїх доходів на продовольство», - заявив генеральний секретар ОЕСР Анхель Герра.

У зв'язку з цим експерти ФАО і ОЕСР звернулися до урядів із закликом забезпечити прозорість ринків, у тому числі фінансових, а також стимулювати потоки інвестицій, спрямованих на зростання продуктивності праці у країнах, що розвиваються. Вони заявили про необхідність надання допомоги найбільш незахищеним верствам населення.

Доповідь рекомендує країнам «Великої двадцятки» зробити кроки, направлені на підвищення продуктивності сільськогосподарської праці у країнах, що розвиваються, обмежити або усунути заходи, що спотворюють механізм торгівлі, а також створити нову систему підвищення прозорості інформації про сільськогосподарське виробництво, споживання, запаси і торгівлю.