У Лондоні розпочався суд у справі "Березовський проти Абрамовича"

03 жовтня 16:22

Слухання у справі "Березовський проти Абрамовича" почалися в понеділок у Лондоні, обидва бізнесмени були присутні в будівлі Високого суду, повідомляє BBC.

 

У своєму позові Борис Березовський звинувачує Романа Абрамовича в тому, що той змусив його продати 50% акцій "Сибнефти" за заниженою ціною. За свій пакет Б. Березовський отримав $ 1,3 млрд. Через кілька років, у 2005 році, "Сибнефть" була куплена "Газпромом" за $ 13,1 млрд.

Б. Березовський, що отримав у 2003 році у Великобританії статус біженця, в позові стверджує, що в переговорах про продаж частки в "Сибнефти" Р. Абрамович використовував аргумент про можливість "експропріації" цього пакета. Крім того, Б. Березовський заявляє, що продаж пакета був умовою звільнення з-під варти його компаньйона, колишнього першого заступника гендиректора авіакомпанії "Аерофлот" Миколи Глушкова.

Також він звинувачує Р. Абрамовича в тому, що той восени 2003 року продав 25%-ву частку в "РусАле" Олегу Дерипасці без погоджень з партнерами - самим Б. Березовським і Бадрі Патаркацишвілі. Як стверджує Б. Березовський, Р. Абрамович був зобов'язаний довести їм до відома про цю операцію. Продаж 25% акцій О. Дерипасці, чия частка в результаті зросла до 75%, знизила вартість решти 25%, що належали Б. Березовському і Б. Патаркацишвілі, стверджує позивач.

Свої втрати від невигідних угод Б. Березовський оцінює в 3,2 млрд фунтів стерлінгів.

Юристи Р. Абрамовича неодноразово просили суд закрити провадження за позовом Б. Березовського до їх підзахисного. Адвокат Ендрю Попплуел, зокрема, заявляв, що позивач намагається використати суд в політичних цілях, як "платформу" для виступу, спрямованого проти "дружньої Великобританії іноземної держави".

В ході перших слухань у понеділок адвокат Б. Березовського Лоуренс Рабіновітц озвучив приблизно ті ж аргументи, що сформульовані в позові. За його словами, два підприємця були друзями, поки Б. Березовський не впав у немилість, після чого Р. Абрамович його "зрадив". Переконуючи його продати акції "Сибнефти" за заниженою ціною, Р. Абрамович вдавався до залякування, стверджує представник Б. Березовського.

Очікується, що слухання триватимуть більше двох місяців.