У Кабміні стурбовані усуненням корупції в тендерних закупівлях

31 травня 08:46

Для боротьби з корупцією в уряді планують перейти до електронних торгів. Експерти не стали заперечувати ефективність цієї ініціативи, але у короткостроковій перспективі запропонували впровадити відеозйомку тендерних торгів та заборонити брати участь у них недобросовісним компаніям.

 

У Кабінеті міністрів обговорили необхідність поліпшення ситуації у сфері державних закупівель. Учора перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський провів зустріч, на якій вислухав пропозиції представників громадських організацій, що контролють державні закупівлі, по боротьбі з корупцією.

Про цю зустріч, ініціатором якої виступив Кабмін, учасники заходу дізналися за день до її проведення. Головною темою зустрічі стала боротьба з корупцією у сфері державних закупівель.

Читайте: Влада перевершила саму себе: обсяг держзакупівель зріс у 3,8 раза

«Тендерні комісії не тільки не запобігають, але іноді стають предметом, а вірніше, каталізатором певної корупції! Тим більше, як ми знаємо, відповідно до кримінального законодавства, колегіальні органи не можна притягнути до кримінальної відповідальності, і це певною мірою є проблемою», - заявив перший віце-прем'єр, якого цитує "Коммерсантъ-Украина".

Аби гроші, витрачені з бюджету на держзакупівлі, не витрачалися даремно, за словами пана Хорошковського, планується змінити законодавство, щоб процедура держзакупівель проходила у вигляді електронних торгів. Раніше про впровадження цієї системи на початку квітня заявив міністр економіки Петро Порошенко.

У свою чергу керівники громадських організацій зазначили, що існує декілька тенденцій, які сприяють корупції.

«Несистемна зміна тендерного законодавства, відсутність діалогу між громадськістю і замовником товарів і послуг, а також колективна безвідповідальність тендерних комітетів», - заявила координатор громадського партнерства "За чесні державні закупівлі" Алла Волошина.

Вона порадила уряду прийняти стратегію державних закупівель, яка зобов'язала б органи державної влади оприлюднювати плани із закупівлі товарів і послуг на своїх офіційних сайтах. Вона також підкреслила, що необхідно затвердити порядок визначення збитків від держзакупівель і знизити поріг їх проведення вдвічі - з 1 млн грн до 500 тис. грн.

Ще одна пропозиція стосувалася відповідальності. "Ми пропонуємо заборонити несумлінним компаніям подальшу участь у тендерах", - заявила експерт.

Інший представник громадськості запропонував проводити відеозапис торгів, оскільки він є доказом у суді.

«Дуже цікава пропозиція щодо відеопротоколювання, - прокоментував Валерій Хорошковський. - Але у мене є побоювання, що члени тендерних комітетів будуть домовлятися до того, як увімкнуться камери».

Хорошковський слухав усіх уважно, записуючи найбільш цікаві моменти. Одна з таких позначок була зроблена після пропозиції учасників спростити процедуру оскарження результатів тендерів. Наприкінці зустрічі він доручив заступнику глави Мінекономрозвитку Володимиру Павленку доопрацювати пропозиції громадських організацій і протягом місяця подати їх йому у формі проектів розпоряджень.

«Хочу подякувати представникам громадських організацій і попросити їх бути більш зубастими ... система держзакупівель не повинна перешкоджати функціонуванню держави», - заявив Хорошковський, завершуючи зустріч.

Нагадаємо, на здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг за 2011 рік було витрачено 135 млрд 885,3 млн грн. !zn

Читайте також:

Тендери в Україні. З широко закритими очима

Медичні тендери-2012. Буде дешево, але сердито

У першому тендері до Олімпіади-2022 вже виявили корупцію

Більшість злочинів у бюджетній сфері пов'язані з держзакупівлями

335 мільярдів! За держзакупівлі Янукович обіцяє карати