У Гаазі розпочав роботу міжнародний фінансовий трибунал

16 сiчня 19:22

У Гаазі відкрився міжнародний фінансовий трибунал PRIME Finance (Panel of Recognised International Market Experts in Finance).

 

Нова структура покликана виступати незалежним арбітром у складних фінансових спорах між компаніями, що діють на глобальних ринках.

Трибунал розташувався в будівлі Палацу миру, який також є штаб-квартирою вищої судової інстанції ООН - Міжнародного суду, що займається вирішенням спорів між державами.

«Зараз існує великий попит на незалежний орган, який буде розбиратися у фінансових спорах», - вважає генеральний секретар PRIME Finance Герард Мейер.

Він також зазначив, що послугами PRIME Finance зможуть користуватися контрагенти угод, центральні банки і «всі, кому послуги трибуналу будуть корисними».

До роботи в новій структурі залучено близько ста іменитих експертів у сфері фінансів з різних країн світу. Для прийняття справи до провадження буде необхідна згода обох сторін спору.

Перші два роки свого існування новий трибунал буде фінансуватися урядом Нідерландів. Планується, що надалі він перейде на самофінансування за рахунок внесків сторін, які звернулися до нього за допомогою в вирішенні суперечок.

Заклики створити міжнародний фінансовий трибунал стали звучати частіше після кризи 2008 року і банкрутства Lehman Brothers. Суди в Лондоні і Нью-Йорку розбирали спори, пов'язані з крахом банку, традиційним способом. У результаті деякі рішення суперечили один одному, а деякі не визнавалися на території іншої держави.