У Європі різко критикують Moody's, що знизило рейтинг Греції

06 липня 15:50

Європейська комісія виступила з жорсткою критикою на адресу міжнародного рейтингового агентств після того, як Moody's знизило рейтинг Португалії до «сміттєвого».

 

За словами представника Єврокомісії Амадеу Алтафажа, час, який вибрало агентство для свого рішення, викликає великі запитання, а саме зниження рейтингу «базується на гіпотетичному сценарії».

Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу додав, що рішення Moody's додало «спекулятивного елементу в ситуацію».

Раніше міністр закордонних справ Греції Ставрос Ламбрінідіс назвав дії рейтингових агентств у період кризи в єврозоні «божевіллям», а міністр фінансів Німеччини заявив, що хотів би «зруйнувати олігополію рейтингових агентств», щоб зменшити їх вплив.

Останнім часом агентства, найбільшими з яких є Standard & Poor's, Moody's і Fitch, багаторазово знижували рейтинг Греції та Португалії.

С. Ламбрінідіс заявив на конференції в Берліні, що агентства ще сильніше загострили і без того непросту ситуацію в єврозоні.

Падіння рейтингу Португалії призвело до того, що прибутковість її 10-річних державних облігацій підскочила до 11%, що свідчить про високий ризик. У той час як німецькі бонди, що вважаються найнадійнішими в єврозоні, мають прибутковість 3%.