У Азарова вирішили не звертати увагу на погрози «Газпрому» скоротити транзит

04 грудня 14:49

Навіть після запуску Росією одного і початку будівництва другого обхідних газопроводів, Україна як і раніше розраховує не втратити зафіксовані контрактом за контрактом з "Газпромом" обсяги транзиту.

 

Україна розраховує на транзит 110 млрд куб. м природного газу по своїй території в 2013 році. Це випливає з тексту проекту закону про держбюджет-2013, зареєстрованому у Верховній Раді 3 грудня під № 11000.

Згідно з документом, при передбаченій Податковим кодексом ставці рентної плати 1,67 грн за 1 тис. куб. м на 100 км відстані та середньої відстані транзитного транспортування природного газу - 1 тис. 180,68 км - надходження від рентної плати до бюджету-2013 повинні скласти 2 млрд 168,9 млн грн.

- «Нафтогаз» втратив 5,2% доходу від транзиту

Відзначимо, що ідентичні обсяги транзиту газу, розмір ставки рентної плати та надходження були закладені в держбюджеті на 2012 рік.

Транзит природного газу через територію України в країни Європи і СНД за 10 місяців 2012 року скоротився на 19,2% (на 16,4 млрд куб. м) у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року - до 69,2 млрд куб. м. Це говорить про те, що за підсумками 2012 транзит навряд чи перевищить 90 млрд куб. м.

Пропускна спроможність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, до Молдови - 3,5 млрд куб. м.

Транзит російського газу скорочено на 25%


Як відомо, у підписаному НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом" у січні 2009 року 10-річному контракті про постачання російського газу в Україну міститься пункт "бери або плати", який "Газпром" погрожує застосувати до "Нафтогазу" і теоретично може вимагати сплатити штраф за скорочення імпорту.

Водночас, у контракті між "Газпромом" і "Нафтогазом" про транзит природного газу по території України відсутні гарантії мінімального обсягу транзиту, як і немає положення «транспортуй або плати», тобто не передбачені штрафні санкції за його скорочення.

При цьому контракт зобов'язує "Газпром" аж до 2019 року транспортувати через Україну в Європу природний газ в обсязі не менше 110 млрд. куб. м щорічно.

Відповідальність «Газпрому» за недотримання встановлених мінімальних обсягів транзиту передбачена правом Швеції і полягає у відшкодуванні збитків (компенсації втрат від скорочення обсягів транзиту).

Більш того, підготовка «Газпромом» до будівництва «Південного потоку» має своїм наслідком радикальне скорочення обсягів транзиту через територію України, що вже зараз дає українській стороні підстави вимагати такого ж радикального підвищення ставки транзиту або навіть підвищити зазначену ставку в односторонньому порядку. !zn

Читайте також:

Реверс - не шантаж


«Бери або плати»: брати чи не брати?


Азаров образився на ЄС, що той не захистив перед Росією українську ГТС


Україна безуспішно намагається захистити в Європі свою ГТС від «Південного потоку» Росії


«Газпром» назвав дату, коли розпочнеться будівництво ще одного газопроводу в обхід України