У забороні імпорту білоруських нафтопродуктів зацікавлені кілька "замовників", - Ковальчук

13 березня 13:01

У парламентському комітеті з питань ПЕК вважають, що розвиток українських НПЗ зводить нанівець нелегальний ринок нафтопродуктів, а не імпортне паливо.

 

У забороні імпорту білоруських нафтопродуктів можуть бути зацікавлені кілька "замовників". Таку думку висловив член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Віталій Ковальчук.

"Може, просто хтось бореться проти білоруських постачальників? І якщо це дійсно так, то потрібно зрозуміти, кому це вигідно. Я думаю, що ми знаємо, що може бути кілька "замовників", - зазначив депутат.

На його думку, розвиток українських НПЗ зводить нанівець нелегальний ринок нафтопродуктів, а не імпортне паливо. "Нелегальний імпорт нафтопродуктів знищує вітчизняну промисловість, яка, крім доходів у бюджет, також створює робочі місця", - вважає Ковальчук. Він також звернув увагу на небезпеку монополізації ринку нафтопродуктів з боку українських НПЗ, які належать 2-3 групам. В даний час цей ризик нівелюється значною кількістю імпортерів нафтопродуктів.

Депутат від партії "УДАР", секретар комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Сергій Каплін зі свого боку відзначив непрозорість ситуації в українській нафтопереробці. "Не потрібно, як квіти на 8 березня, роздавати НПЗ українським олігархам за абсолютно корупційними і абсолютно необґрунтованими цінами. Тому що ми сьогодні бачимо, коли пірамідальна структура "Газ Україна 2009" купує нафтопереробні заводи", - зазначив депутат.

На думку політика, у ситуації на нафтопереробному ринку винен президент Віктор Янукович. "Поки президент особисто не припинить видавати мандати на піраміди: політичні і економічні, доти це буде впливати на вартість життя простої людини", - підкреслив Каплін.

Коментуючи можливість введення мита на імпорт білоруських нафтопродуктів, депутат від "УДАРу" підкреслив, що в цьому питанні потрібно все дуже добре продумати, щоб не підставляти під удар українську економіку.

Як повідомляло ZN.UA, за даними джерел в Адміністрації президента України, контрабандне ввезення нафтопродуктів через систему митних ліцензійних складів може бути найближчим часом припинено у зв'язку придбанням Одеського нафтопереробного заводу компанією ВЕТЕК Сергія Курченка.

Наразі розглядається відмова від схеми контрабанди на користь варіанту використання Одеського НПЗ, який був 4 березня придбаний у "ЛУКОЙЛа" бізнесменом Сергієм Курченком, головою групи компаній "Газ Україна". "Тут можна обійтися без будь-якої схеми, завод просто отримає певну суму з бюджету у рамках чергової державної програми чи буде призначений ексклюзивним постачальником нафтопродуктів для держкомпаній і підприємств бюджетної сфери", - вважає джерело. !zn