У тендерах "Укргазвидобування" проглядається "російський" слід - експерт

15 вересня 16:42

По суті, одна з найважливіших стратегічних компаній країни віддана на відкуп менеджерам з воюючої з нами РФ.

 

Після зміни голови державної "Укргазвидобування" у червні цього року в її керівництво увійшли менеджери з РФ, а сама держкомпанія оголосила низку тендерів на мільярди гривень, які "викликають великі підозри", пише в статті у ZN.UA аналітик консалтингової компанії "Ньюфолк" Геннадій Кобаль.

Так, пише він, радикально оновився менеджмент компанії, відповідальний за сферу закупівель. "Але, дивна річ, практично всі ключові позиції зайняли менеджери - вихідці з російської держкомпанії "Роснефть", які раніше працювали також в ТНК-ВР" – пише Кобаль.

Зокрема він нарахував мінімум чотирьох нових керівників з російським досвідом роботи. Сьогодні вони курирують напрями "Укргазвидобування" щодо закупівель товарів та послуг, і навіть департамент державної безпеки компанії. При цьому, жоден з цих менеджерів ніколи не працював у сфері видобутку нафти і газу.

"За яким принципом йде відбір фахівців на керівні посади в державну компанію ПАТ "Укргазвидобування", залишається загадкою. По суті, одна з найважливіших стратегічних компаній країни віддана на відкуп менеджерам з воюючої з нами РФ", - відзначає експерт.

Нове керівництво відразу початок "реформувати" "Укргазвидобування" з системи закупівель (документи знаходяться у відкритому доступі на сайті держкомпанії).

Так, пише Кобаль, у вересні "Укргазвидобування" вирішила провести відразу декілька тендерів на надання послуг, точніше, консультацій.

Найбільш вражаючим з них виявився тендер по управлінню підприємством, іншими словами, технічний аудит і технічна підтримка компанії. Особливість закупівель послуг, зокрема аудиту і консалтингу полягає в тому, що, на відміну від товарів, дуже важко реально оцінити їх вартість.

"Можна сміливо говорити, що ще ніколи "Укргазвидобування" не закуповувала "порад" у таких масштабах і за такі гроші. Вартість "порад", згідно з планом компанії, розміщеному на сайті держзакупівель, становить 33 млн грн".

Як держкомпанія буде використовувати дані рекомендації, та чи й потрібні їй саме зараз такі рекомендації і чи знадобляться в найближчому майбутньому, незрозуміло, зазначає автор.

За таку вартість в Україні, наприклад, можна було б купити п'ять (!) ліцензій на нафтогазові ділянки. Або, замість "порад щодо буріння" за ці гроші можна придбати сучасний буровий агрегат, адже за останні 20 років "Укргазвидобування" нічого такого не придбавала.

Багато запитань викликають і вимоги до учасників торгів.

В цілому прописані вимоги до 13 різних фахівців. "З великою часткою впевненості можна сказати, що сьогодні не тільки в Україні, але і у всьому світі знайти компанію з фахівцями, які відповідають всім вимогам, практично неможливо. Більше того, викликають великі підозри і детально виписані вимоги. У ПАТ "Укргазвидобування" до цього ніхто нічого подібного не готував. Навряд чи зможуть підготувати технічне завдання з буріння, видобутку і стимулювання свердловин і новопризначені фахівці із закупівлі товарів, працювали на російських НПЗ" - зазначає Кобаль.

"Питання: хто ж готував ТАКЕ технічне завдання та вимоги до учасників цього тендеру? Не може в результаті виявитися, що техзавдання готували на стороні (ще гірше - на недружній нам стороні), і воно має мало спільного з реальними потребами ПАТ "Укргазвидобування", а сам тендер прописаний під конкретну компанію?" - пише він.

На думку автора, "багато що стає зрозумілим" після знайомства з поданими на цей тендер заявками та заявниками.

Одна заявка - від американської компанії Goragovo Energy Engineering Corporation, у якої навіть немає власного сайту. Інший претендент - "Трискел Енерджі Україна". Нюанс у тому, з інформації, розміщеної на сайті цієї компанії, випливає, що буріння і видобуток - не зовсім її профіль. Незрозуміло, як і навіщо потрапила заявка компанії на участь у тендері.

"Цікаво, як могла дізнатися компанія з США про тендер на консалтингові послуги в Україні, враховуючи, що оголошення про тендер публікується тільки українською мовою?" - задається питанням автор.

І тут же відповідає: "Виявляється, керує американською компанією такий собі Ільдар Діяшев. У його профайлі linkedin вказана робота в російській "Сибнефти". З великою часткою ймовірності, якщо не втрутиться прокуратура, американська компанія стане переможцем тендеру і "заробить" на "безпечності" (або не безтурботності?) ПАТ "Укргазвидобування" ті самі 33 млн грн".

Не можна не відзначити і закупівлю інших "важливих" послуг. У вересні "Укргазвидобування" хоче профінансувати зйомки фільму за 100 тис. грн. Ну, а вінцем держтендерних діянь державної добувної компанії стало оголошення тендеру на обслуговування акваріума об'ємом 620 к.

"Все б нічого, але, за повідомленнями податківців, ПАТ "Укргазвидобування" тільки у другому кварталі 2015 р. недоплатило до держбюджету 2 млрд грн", - звертає увагу експерт.

Треба зазначити, що послуги - тільки невелика частина закупівель "Укргазвидобування". Куди більш значні суми витрачаються на покупку товарів.

"У статті наведені приклади лише деяких тендерів на закупівлю товарів і послуг "Укргазвидобування". Кожен місяць держкомпанія проводить десятки тендерів на мільярди гривень, тому відстежити і виявити порушення досить складно. Але зазначені факти красномовно свідчать про те, що зміна керівництва компанії і топ-менеджменту не поліпшила ситуацію в "Укргазвидобуванні" – зазначає Кобаль.

P. S. Поговоривши з головою правління ПАТ "Укргазвидобування" Олегом Прохоренко про проблеми реформування компанії, редакція ZN.UA заручилася його згодою докладно розповісти про програму розвитку найбільшої державної добувної компанії країни. Матеріал про це читайте в найближчих номерах ZN.UA.

Детальніше про мільярдних тендерах державної "Укргазвидобування" читайте у статті Геннадія Кобаля "До чого призводять такі реформи" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".