У Росії є півтора роки до банкрутства – Die Welt

25 сiчня 14:33

Москві треба якомога швидше припинити війну в Україні, щоб позбутися санкцій.

 

Минулого тижня у Давосі на Всесвітньому економічному форумі не було голови Центробанку Росії Ельвіри Набіулліної, яка в останній момент скасувала свою поїздку в Швейцарію.

Головний російський банкір ніяк не пояснила своє рішення відмовитися від зустрічей в Давосі, але їй і не потрібно було нічого говорити. У Москві у неї було важливіше завдання: врятувати Росію від економічного краху. Однак її відсутність на Всесвітньому економічному форумі лише зміцнила переконання світових політичних і економічних лідерів у тому, що у Росії лишилося зовсім мало часу до банкрутства.

Про це на сторінках Die Welt пише оглядач Хольшер Цшепіц. Він цитує слова голови інвестиційного фонду Hermitage Capital Білла Браудера, який вважає, що крах російської економіки станеться через 18 місяців, якщо Кремль не помириться із Заходом і не доб'ється скасування санкцій.

Бізнесмен звертає увагу на те, що через обвал світових цін на нафту, яка роками лишалася головним експортним товаром Росії, в державний бюджет не надходять необхідні суми, а в цей час Москва проїдає валютні резерви. При цьому, для того, щоб утриматися на плаву російській економіці потрібно, щоб барель нафти коштував 70 доларів. В цей же час, Браудер звертає увагу на російські борги, які нічим сплачувати.

"Борги російської держави і бізнесу становлять разом 600 мільярдів доларів у жорсткій валюті, а резерви при цьому становлять всього 200 мільярлдів", - каже інвестор.

При цьому він не вірить офіційно заявленим у Москві цифрам, які свідчать про те, що валютні резерви РФ нібито становлять 368 мільярдів доларів. За словами Браудера, ця сума перебільшена щонайменше на 150 мільярдів.

"В неї, наприклад, включений борг України у розмірі трьох мільярдів доларів, які вона не хоче повертати. І тому, якщо найближчим часом російський президент не доб'ється дипломатичного примирення із Заходом, путінське шоу закінчиться найпізніше в кінці 2017 року", - пояснив фінансист.

Читайте також: НБУ може зняти валютні обмеження в середині 2016 року

Німецький оглядач нагадує, що прогнози Браудера можуть бути перебільшеними, оскільки з 2000 року він став запеклим критиком Кремля, після того, як його і його компанію вигнали з країни. Однак, він не єдиний експерт, який прогнозує крах російської економіки.

Інші фахівці звертають увагу на стрімке падіння рівня життя росіян, відколи триває російська війна проти України. А це підриває неоголошену соціальну угоду, яка дозволяла Путіну всі ці роки бути при владі, забезпечуючи добробут росіянам в обмін на їхню політичну пасивність.

"Через зростання тиску всередині країни Путіну доводиться йти на ризиковані маневри", - сказав експерт і інвестор Джордж Сорос, пояснюючи військові авантюри російського президента.

На його думку, Кремль хоче "виторгувати" у Заходу зняття санкцій у обмін на виведення військ з Сирії. Російські бомби часто падають на мирних мешканців, що змушує багатьох тікати з країни в ЄС, який і так страждає від напливу біженців.

"Путін хоче побачити розпад ЄС, тому він і посилює міграційну кризу", - переконаний Сорос.

Такої ж думки дотримується і Браудер, який вважає, що Путін хоче змусити Захід скасувати санкції, щоб знову отримати доступ до світових кредитних ринків, який гостро необхідних для російської економіки.

Однак, німецький оглядач звертає увагу і на інші "сигнали". Зокрема, видання Financial Times писало про те, що Кремль нібито просив Башара Асада піти у відставку. А в Давосі Держсекретар Джон Керрі заговорив про виконання Росією Мінських угод впродовж найближчих місяців, після чого можна буде зняти санкції. Можливо, це знак того, що у Путіна "здають нерви".

Тим часом, у п'ятницю в Давосі екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін спрогнозував падіння військової потужності Росії. Тому що економічна криза в РФ ще не досягла свого піку і країну чекає ще більше ослаблення. А економіст Сергій Гурієв писав на сторінках Financial Times, що рубль буде і далі обвалюватися без реформ в Росії. Фіскальна драма і волативність рубля виявляють головний невирішений виклик російської економічної політики. Диверсифікація економіки лишається найбільшим викликом для Кремля з 2000 року, оскільки значна частина бюджету досі наповнюється завдяки продажу нафти. І ці виклики не можуть бути вирішені лише політикою Центробанку.

Минулого четверга курс рубля падав з кожною годиною, досягнувши відмітки 85 за долар і 93 за євро. Разом з тим, Кремль відмовився вважати нинішній курс рубля обвальним. Раніше Bloomberg повідомив, що аналітики пророкують обвал рубля на 20% - до 90 рублів за долар. А економісти Альфа-банку прогнозують подальше падіння курсу російської валюти – до 80 рублів за долар у першому кварталі 2016 року.