У рейтингу найбільш високооплачуваних чиновників лідирує Арбузов. Зарплата Азарова в 4 рази менша

29 квiтня 13:54

У трійці лідерів чиновницьких зарплат, окрім Сергія Арбузова, голова Нацбанку Ігор Соркін і міністр фінансів Юрій Колобов.

 

Український Forbes склав рейтинг найбільш високооплачуваних чиновників. Журнал проаналізував всі декларації про доходи за минулий рік членів Кабміну, ключових співробітників Адміністрації президента, керівника НБУ, губернаторів, голови КМДА, голови Ради міністрів Криму, опубліковані до 27 квітня.

Так, згідно з декларацією про доходи за минулий рік, щомісячна платня прем'єр-міністра Миколи Азарова - становила 37 тис. грн на місяць або 444 тис. на рік. Однак це лише четвертий результат у рейтингу (див. таблицю). Лідирує перший заступник глави уряду Сергій Арбузов, річна зарплата якого в чотири рази вища, ніж у шефа, - 1,7 млн грн, пише Forbes.

Якщо судити виключно з офіційної зарплати, найбільше заробляють фахівці у сфері фінансів. У трійці лідерів - окрім Сергія Арбузова, голова Нацбанку Ігор Соркін (1,5 млн грн) і міністр фінансів Юрій Колобов (481 тис. грн).

Як відзначає видання, це загальноукраїнська тенденція. За даними Держстату, у 2012 році найвищі зарплати були у тих, хто займався фінансовою діяльністю.

- Зарплата Азарова у 10 разів вища за середню по Україні

Зарплата найціннішого, судячи з розміру винагороди, регіонального керівника - голови ради міністрів Криму Анатолія Могильова - всього 17 тис. грн на місяць (205 тис. грн на рік).

Найменше на основному місці роботи (без урахування губернаторів) отримали глава Міністерства екології та природних ресурсів Олег Проскуряков (в 2012-му - голова Держслужби геології і надр) і заступник глави АП Сергій Ларін (минулого року - голова Кіровоградської ОДА) - 119 тисяч і 91 тисячу гривень за рік відповідно.

Зарплата для багатьох членів команди президента - не головне джерело доходу. Наприклад, доходи глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна у минулому році у 38 разів перевищили його річну платню, радника Януковича Андрія Портнова - у 30 разів, губернатора Харківської області Михайла Добкіна - у 132 рази, міністра доходів і зборів Олександра Клименка (в 2012-му - голова Державної податкової служби) - у 8 разів.

Самі декларанти стверджують, що альтернативні джерела, які дають можливість держслужбовцям стрімко багатіти, це, як правило, дивіденди або гроші, виручені від продажу нерухомості та авто.

Є у вищих чиновницьких колах і ті, хто стверджують, що живуть виключно на зарплату. Forbes виявив 19 таких імен. П'ятеро з них - новоспечені члени Кабміну, четверо - радники президента, а значна частина - губернатори.

При цьому видання підкреслює, що "жити на одну зарплату" і "жити скромно" - не одне і те ж - наприклад, губернатор Хмельницької області Василь Ядуха входить до списку "єдинозарплатників", але разом з дружиною володіє 65 гектарами землі, що робить його одним із найбільших землевласників серед чиновників.

Читайте також:

Forbes представив черговий список 100 найбагатших українців

Ізраїльський Forbes включив Ахметова до списку найбагатших євреїв світу

Старший син Януковича задекларував 580 мільйонів доходів за 2012 рік

Рейтинг найдорожчих годинників: у Ахметова - за 701 тис. дол., у Колеснікова - за 510 тис.