У Раді незадоволені рівнем свого фінансування: замість 850 млн хочуть 1,4 млрд

19 квiтня 10:08

У парламенті підрахували, що закладене в бюджеті забезпечення потреби Ради у коштах становить 62%. Проект кошторису може бути винесено на голосування наступного пленарного тижня - 14-17 травня.

 

На сьогоднішній день фінансування діяльності парламенту у 2013 році передбачено в розмірі близько 850 млн грн, але у Верховній Раді підрахували, що для нормального функціонування їм необхідно близько 1,4 млрд грн.

Виданню "Коммерсант-Украина" вдалося ознайомитися з фінальним варіантом документів, що передбачають фінансування парламенту. Пакет документів містить доповнення з докладним переліком статей витрат на діяльність народних депутатів і матеріально-технічне обслуговування парламенту. З них випливає, що в парламенті зараз незадоволені рівнем фінансування, який передбачений у державному бюджеті на 2013 рік,- 849,8 млн грн. "Розрахункова потреба в грошах становить 1,4 млрд грн, тобто забезпечення потреби Ради становить 62%",- відзначив в пояснювальній записці до документа, його автор, глава апарату Ради Валентин Зайчук.

Найбільш витратна стаття парламентського бюджету - 333,9 млн грн - це заробітна плата народних депутатів та їхніх помічників. Матеріально технічне і організаційне забезпечення діяльності Ради обійдеться держбюджету у 296,9 млн грн.

В апараті парламенту стверджують, що проект кошторису на 2013 рік менш витратний, ніж торішній документ. В той же час у пояснювальній записці до документа Зайчук просить народних депутатів "сприяти вирішенню питання" щодо збільшення бюджетних призначень на 95,1 млн грн. Ці гроші, згідно з проектом документа, будуть направлені на страхування життя народних депутатів, підготовку ТЕО і будівництво житлових будинків для народних депутатів і співробітників апарату парламенту за адресою вул. Обсерваторна, 11 і у Нестеровському провулку, а також на інші цілі. Передбачені витрати і на менш значущі цілі. Так, у Раді вважають, що на покупку квітів їм необхідно 318 тис. грн, на скріпки, діркопробивачі тощо - 94 тис. грн на рік, на серветки для моніторів - 10 тис. грн.

Остаточне рішення щодо кошторису буде прийматися у сесійній залі. Опозиція поки вагається - затверджувати бюджет чи ні. "На засіданні (регламентного - ред.) комітету я голосував "за". Мені здається, документ економічніший за торішній - наприклад, в ньому немає капітальних витрат",- заявив перший заступник голови регламентного комітету Валерій Карпунцов. Втім, в "УДАРі" ще не визначилися зі своєю позицією при голосуванні. "Ми всі розуміємо, що в сесійній залі може вийти вже зовсім інший документ",- зазначив Карпунцов.

Перший заступник голови комітету Андрій Пишний ("Батьківщина") уточнив, що викликає невдоволення опозиції збереження витрат, направлених на фінансування депутатських привілеїв: "У Верховній раді є декілька законопроектів - як від опозиції, так і від більшості - про позбавлення депутатів пільг. Я вважаю, що кошторис варто затверджувати після прийняття цих документів".

Розпис видатків на утримання одного народного депутата на 2013 рік затверджено окремим додатком до кошторису. Так, згідно з документом, середня зарплата народного депутата становить 17,6 тис. грн на місяць. Майже таку ж суму 17,4 тис. грн на місяць - парламентарії отримують додатково "на компенсацію витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень". До їх числа не входять витрати на утримання штату помічників - на ці цілі кожному депутатові належить 228 тис. грн на рік. Крім того, безкоштовний проїзд одного депутата обійдеться держбюджету в 26,8 тис. грн на рік, близько 5 тис. грн піде на компенсацію його міських і міжміських телефонних розмов; 1,7 тис. грн - компенсація за "проходження через залу офіційних делегацій при відрядженнях"; 708 грн буде витрачено на закупівлю канцелярських товарів. Таким чином, з урахуванням пільг і надбавок утримання одного народного депутата в 2013 році обійдеться державному бюджету у близько 700 тис. грн. Слід зазначити, що в цю суму не входять витрати на оздоровлення парламентарія. Матеріальна допомога на турботу про здоров'я всіх 450 народних депутатів обійдеться бюджету ще в 16 млн грн.

Потреба Ради у зарплаті задоволена на 100%. Згідно з документом, апарат парламенту пропонує встановити місячний фонд оплати праці народних депутатів на рівні 8 млн грн на місяць (96 млн грн на рік). Посадовий оклад народних депутатів, у тому числі і керівництва Ради, становить 6,1-6,6 тис. грн на місяць, однак з урахуванням надбавок за ранг, "особливий характер праці" і преміальних підсумкова сума зростає в рази. Так, зарплата спікера Володимира Рибака становить 20,2 тис. грн на місяць, першого віце-прем'єр-спікера Ігоря Калєтніка і віце-спікера Руслана Кошулинського - 19,4 тис. грн і 18,6 тис. грн відповідно. Трохи менше - 17,9 тис. грн - отримують на місяць голови депутатських фракцій і парламентських комітетів.

Втім, оплата праці діючих народних депутатів - не найбільш витратна стаття витрат Ради. Зарплата помічників всіх народних депутатів обійдеться державному бюджету куди більше - у 102,6 млн грн. Крім цього, кошторисом передбачено збереження платні колишнім членам парламенту - 41,9 млн грн. Відповідними нормами закону "Про статус народного депутата" користуються 173 члени парламенту VI скликання.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що проект кошторису може бути винесений на голосування на наступному пленарному тижні - 14-17 травня. "Ніяких надмірностей у кошторисі немає, все те ж, що і було,- максимально скромно, максимально бідно - у дусі часу!" - зазначив Чечетов. !zn

Читайте також:

Утримання депутатів у 2013 році обійдеться українцям більш ніж у 100 млн доларів

Для Януковича за бюджетні гроші замовили квіти майже на 1 млн грн

Єфремов запропонував опозиції разом подумати, від яких пільг відмовитися

Обама за рік заробив в чотири рази менше, ніж Янукович