У Німеччині вперше сонячна і атомна енергія зрівнялися в обсягах виробництва

10 серпня 15:36

ФРН послідовно йде курсом на скорочення присутності "шкідливих" енергетичних об'єктів в країні.

 

Вперше в історії Німеччини обсяги виробленої в країні сонячної енергії зрівнялися з обсягами, виробленими атомними електростанціями (АЕС).

Як повідомляє Deustche Welle з посиланням на дані Інституту геліоенергетичних систем товариства імені Фраунгофера, в липні і ті, і інші генерували за 5,18 терават-годин.

Одночасно німецька відновлювана енергетика встановила ще один рекорд, відзначає видання.

"Липень був кращим за всі часи місяцем для виробників електричної енергії сонця і вітру", - цитує DW наукового співробітника ISE Бруно Бургера. Ці два поновлювані джерела генерували в цілому 11,7 терават-години. Попередній піковий показник у 11,1 терават-години був зафіксований в березні цього року.

Зрівнятися з АЕС чинним у країні 1,5 мільйонам сонячних установок допомогли, крім аномально сонячної і спекотної погоди, також остаточне відключення однієї з німецьких атомних електростанцій і припинення для планового техогляду відразу трьох реакторів.

Таким чином, вже зараз можна виходити з того, що за підсумками 2015 року частка відновлюваної енергетики в енергобалансі Німеччини істотно зросте. Вже в 2014 році вітер, сонце, біомаса і вода забезпечили 26,2% усієї виробленої в країні електроенергії, вперше обігнавши по цьому показнику традиційного для галузі лідера - буре вугілля, на який припали 25,4 відсотка. Однак якщо врахувати частку кам'яного вугілля в 17,8 відсотка, то стає ясно, що поки домінуючу роль у німецькій електроенергетику продовжує грати саме вугілля (сумарна частка у 43,2%).

У той же час, частка АЕС в повній відповідності з німецькою політикою "енергетичного повороту" (Energiewende), що передбачає згортання ядерної енергетики поряд з розвитком екологічної відновлюваної, впала в минулому році до 15,8 відсотка. У нинішньому році вона через закриття чергової атомної електростанції знизиться ще більше.

На даний момент у Німеччині колись 19 діють 8 АЕС.

За підрахунками експертів, до 2050 року сонячна енергетика може стати головним джерелом електроенергії.

Також повідомлялося, що Німеччина подолає всі труднощі заради відмови від "брудної" енергетики.