У МВФ заявили, що українській владі не варто чекати легкого успіху в переговорах

29 сiчня 17:57

Заступник виконавчого директора Фонду написав лист Азарову, Арбузову, Колобову і Соркіну, в якому дав кілька порад, як вести переговори з місією МВФ.

 

Україні потрібні нові кроки з фіскальної консолідації, а також зміна курсової і тарифної політики для досягнення прогресу в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Про це йдеться в листі заступника виконавчого директора МВФ Юрія Якуші, що представляє групу України в Фонді.

"Без додаткових кроків з фіскальної консолідації і без відповідних змін у бюджеті, у курсовій політиці і політиці енергетичних тарифів важко чекати рішучого прогресу в переговорах з наступною місією МВФ", - наголошується в листі, датованому 4 січня, текст якого оприлюднило інтернет-видання "Економічна правда".

Відповідно до листа, адресованого керівникам Кабміну, Мінфіну і НБУ, політика де факто стабільного курсу гривні виглядає все менше узгодженою з динамікою доходів населення і зростанням масштабів бюджету в умовах падіння зовнішнього попиту на метали і інший український експорт та відтоку капіталу з фінансового сектора.

- МВФ вимагає від України припинити штучну стабілізацію гривні

Як наголошується в листі, не варто чекати від МВФ згоди на введення оподаткування купівлі валюти, оскільки це може призвести до появи "чорного" валютного ринку.

"Попередні програми МВФ з Україною мали як заявлену кінцеву мету велику курсову гнучкість і скасування існуючих на той момент валютних обмежень, тому не варто чекати від фахівців фонду принципової зміни відповідної позиції", - говориться в листі.

У документі також наголошується, що захист курсової стабільності адміністративними методами не буде сприйматися експертами МВФ як адекватна відповідь існуючим зовнішнім викликам, які вимагають більш комплексного підходу. Так, у минулому році захист курсової стабільності навіть переважно економічними методами призвів до втрати Україною валютних резервів.

"Подальше ослаблення резервної позиції може й надалі зменшувати конкурентоспроможність, у тому числі через підрив довіри інвесторів/кредиторів і населення до майбутньої валютно-курсової стабільності (резерви вже менше 50% короткострокового зовнішнього боргу всіх секторів економіки, тоді як безпечним вважають показник у більш 100%)", - відзначається в листі.

У ньому також сказано, що склад наступної місії МВФ до Києва буде радикально оновлено частково через нереалістично оптимістичні макропрогнози.

Переговори щодо відновлення програмного співпраці з МВФ будуть базуватися на досягненнях попередніх програм з фондом.

"Логіка минулих програм з фондом базувалася на зменшенні бюджетних дефіцитів, а також квазіфіскальных дефіцитів енергетики шляхом поступового збільшення тарифів і наведення порядку з дисципліною платежів, на поступовій лібералізації валютного ринку і курсу, зменшення адміністративних і податкових обмежень на валютному ринку шляхом скасування збору з валютних операцій у Пенсійний фонд", - говориться в листі.

Як повідомлялося, місія МВФ на чолі з Крістофером Джарвисом, прибула до Києва 29 січня, де буде обговорюватися можливість підготовки нової програми stand by.

Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов 14 січня заявив, що Київ має намір домагатися відкриття нової програми фінансового співробітництва з МВФ на SDR10 млрд (або $ 15 млрд).

Попередня програма stand by на ті ж SDR10 млрд формально завершилася 27 грудня 2012 року. Вона була відкрита в кінці липня 2010 року, проте країна змогла отримати лише два транші на загальну суму SDR2,25 млрд. З весни 2011 року програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна півтора року намагалася переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів з Росією, проте безрезультатно. !zn

Читайте також:

Для отримання грошей від МВФ, Україні доведеться довести реалістичність держбюджету

Переговори України з МВФ трохи затягнуться, вважають аналітики

Для отримання кредиту МВФ Україні доведеться скоротити бюджетні витрати

МВФ дасть грошей Україні в разі критичної ситуації в економіці