У Кабміну з'явилися перші розрахунки економічних втрат від блокади ОРДЛО

20 березня 11:01

Курс валют до кінця року може зрости від 3 до 5,6 грн/ $.

 

У Кабінету міністрів є перші розрахунки економічних наслідків від запровадження торговельної і транспортної блокади окупованих території на сході країни. Про це пише "РБК-Україна".

Повідомляється, що уряд розглядає два сценарії розвитку подій. У першому випадку мінімальні втрати будуть полягати у зниженні темпів зростання ВВП на 1,2 процентні пункти, зростанні курсу до кінця року - на 3 грн/ $. У разі песимістичного сценарію падіння складе 2,5 п. п і 5,6 грн/ $ відповідно. Однак, за оцінками Кабміну, зростання обмінного курсу позитивно вплине на доходи держсектора в межах 3,9 - 4,7 млрд грн і надходження до зведеного бюджету країни – 5,2 - 6,7 млрд грн.

Крім того, падіння відрахувань від податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток, внутрішнього ПДВ, також ЄСВ, який йде в Пенсійний фонд, будуть компенсуватися іншими податками. Навіть при зниженні обсягів імпортних операцій Мінфін розраховує отримати максимум 7 млрд грн ПДВ.

Нагадаємо, 19 березня Рада директорів МВФ перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду програми розширеного фінансування України. У Міністерстві фінансів України таке рішення пояснили необхідністю уточнення розрахунків щодо економічних наслідків від заходів, що вживаються Україною у відповідь на блокаду, і захоплення українських підприємств на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у зв'язку з визнанням російською стороною "документів", виданих на цих територіях.

У Мінфіні в результаті блокади ОРДЛО очікують втрати близько 2 млрд грн податків.

Також, більшість експертів оцінюють втрати експортної виручки в результаті блокади в $ 1,5-2 млрд.

Раніше повідомлялося, що 4 березня МВФ погодив питання про виділення нового траншу в розмірі одного млрд доларів.

У вересні 2016 року МВФ виділив Україні третій транш – на один млрд доларів. Відповідно до скоригованого графіка фінансування, подальше виділення коштів планується щоквартально за результатами виконання умов МВФ.

У 2015 році Україна отримала лише два транші – п'ять млрд доларів в березні і 1,7 млрд доларів – в серпні 2015 року. Після цього була пауза через невиконання низки умов, політичної кризи і зміни уряду.

Детальніше про економічні наслідки транспортної блокади ОРДЛО читайте в статті Юлії Самаєвої "Сливаем" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".