У Кабміні поскаржилися, що українському експорту на десятки років закрита дорога в США

08 березня 09:01

Вимоги США забезпечити постачання на американський ринок зі сплатою антидемпінгових мит не відповідають нормам СОТ, зазначають в уряді.

 

На сьогоднішній день Сполучені Штати активно застосовують антидемпінгові заходи щодо українських товарів, що призвело до згортання українського експорту на десятки років. Про це виданню ZN.UA повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

"Станом на березень 2013 р. у США діють сім антидемпінгових заходів щодо імпорту з України сталевих арматурних прутків, карбаміду сухого, нітрату амонію, гарячекатаного сталевого прокату і виробів з нього, прутка і дроту з вуглецевої і деяких видів легованої сталі, деяких виробів з обрізного вуглецевого прокату плоского і феросилікомарганцю з обсягами постачань до застосування заходів понад 350 млн дол. США", - сказав чиновник.

За його словами, "найстаріший" із цих заходів діє з 1986 р., "наймолодший" - із 2001-го. При цьому рівень антидемпінгових мит становить від 41 до 237%. "Тобто на десятки тарифних ліній встановлений заборонений рівень мит, що призвело до згортання на десятки років українського експорту", - заявив він.

"Час від часу українські компанії беруть участь у переглядах, але в американської сторони завжди знаходяться підстави продовжити дію заходів. А вимога забезпечити постачання на американський ринок зі сплатою антидемпінгових мит для того, щоб перегляд мав хоч якісь шанси на успіх, взагалі є вельми сумнівною з точки зору відповідності нормам СОТ, так і з точки зору звичайної комерційної логіки - який бізнес буде платити 100-200% більше ціни поставки, не маючи після цьому ні єдиного шансу реалізувати такий дорогий товар", - підкреслив Валерій П'ятницький.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" в інтервью з Валерієм П'ятницьким. !zn

Читайте також:

Посол США при СОТ пояснив, чому американський ринок закритий для низки українських товарів

США стурбовані наміром української влади підірвати міжнародну торгівлю

СОТ закликала Україну відмовитися від ідеї перегляду мит