У Кабміні констатували необхідність перегляду держбюджету у зв'язку з блокадою ОРДЛО

21 березня 00:11

Гройсман спрогнозував зниження показників економічного зростання і заявив про необхідність контролювати обсяги валютної виручки в Україні.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про необхідність скорегувати основні показники державного бюджету на 2017 рік у зв'язку з "націоналізацією" українських підприємств в окупованих районах Донецької та Луганської областей і рішенням РНБО про блокаду ОРДЛО.

В ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 20 березня, голова уряду пояснив, що, зокрема, показник 3% економічного зростання, закладений у бюджет, маэ бути переглянутий у бік зменшення.

Прем'єр додав, що також необхідно контролювати обсяги валютної виручки в Україні та зайнятість громадян.

Раніше повідомлялося, що Кабмін розглядає два сценарії розвитку подій у зв'язку з блокадою ОРДЛО. У першому випадку мінімальні втрати полягатимуть у зниженні темпів зростання ВВП на 1,2 процентні пункти, зростанні курсу до кінця року - на 3 грн/ $. У разі песимістичного сценарію падіння складе 2,5 п. п і 5,6 грн/ $ відповідно. Однак, на за оцінками Кабміну, зростання обмінного курсу позитивно вплине на доходи держсектора в межах 3,9 - 4,7 млрд грн і надходження до зведеного бюджету країни – 5,2 - 6,7 млрд грн.

Тим часом НБУ має намір переглянути макроекономічні прогнози зв'язку з блокадою ОРДЛО і ознайомити з ними керівництво МВФ.

Нагадаємо, 19 березня Рада директорів МВФ перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду програми розширеного фінансування України. У Міністерстві фінансів України таке рішення пояснили необхідністю уточнення розрахунків щодо економічних наслідків від заходів, що вживаються Україною у відповідь на блокаду, і захоплення українських підприємств на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у зв'язку з визнанням російською стороною "документів", виданих на цих територіях.

У Мінфіні в результаті блокади ОРДЛО очікують втрати близько 2 млрд грн податків.

Більшість експертів оцінюють втрати експортної виручки в результаті блокади в $ 1,5-2 млрд.