У "Газпромі" не розуміють, чому постачальники реверсного газу в Україну не реагують на їхні звинувачення

26 квiтня 14:20

"Газпром" не отримав відповіді від "ініціаторів" реверсних схем постачання газу в Україну. Раніше "Газпром" висловлював упевненість, що "серйозні європейські компанії не будуть брати участь у сумнівних газових угодах з Україною".

 

Російський газовий монополіст "Газпром" не отримав відповіді від "ініціаторів" реверсних схем постачання газу в Україну. Про це заявив офіційний представник холдингу Сергій Купріянов, повідомили DT.UA у прес-службі "Газпрому".

"Ініціатори усіх непрозорих, так званих реверсних схем з нашим транзитним газом, що йдуть через Україну, ніяк не відреагували - вочевидь сказати нічого...", - цитує прес-служба слова Купріянова.

Нагадаємо, раніше у "Газпромі" висловили думку, що "серйозні європейські компанії не будуть брати участь у сумнівних газових угодах з Україною" і заявили про необхідність розібратися у законності "паперових непрозорих операцій", за допомогою яких Україна та її партнери - постачальники газу з Європи - здійснюють реверсні постачання.

"Фізичний реверс з Європи в Україну просто неможливий - немає окремого газопроводу. Тому мову можуть вести тільки про якісь "паперові" непрозорі операції, з законністю яких треба розбиратися - якщо для віртуального "реверсу" використовується наш транзитний газ - це пряме порушення, за яке доведеться відповісти.

Такі речі перевіряються і їх можна довести - у нас вже є досвід залучення незалежних моніторингових компаній для контролю за операціями з нашим газом на Україні. Ми впевнені, що серйозні європейські компанії не будуть брати участь у сумнівних газових угодах з Україною, в яких використовується газпромівський газ, який "Нафтогазу" не належить", - заявив 24 квітня Купріянов.

Як відомо, зараз Україна отримує газ за реверсною схемою за контрактом з німецькою компанією-трейдером RWE G&T через територію Польщі та Угорщини.

Зазначимо, початок реверсних постачань газу Україною з Європи вже колись нагадав главі "Газпрому" Олексію Міллеру "якісь шахрайські схеми, з якими просто-напросто треба розбиратися".

Після цього у RWE заявили, що постачання газу з Європи в Україну за контрактом з німецьким трейдером RWE Supply & Trading здійснюються без прив'язки до джерела його надходження, бо газ постачається з газового портфеля компанії, який містить газ з різних джерел.

Крім того, на вислів Міллера у той же день відреагував і міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Він вважає безпричинним занепокоєння "Газпрому", заявивши, що Україна виконує всі умови транзиту, до нас немає жодних зауважень".

При цьому Ставицький підкреслив, що не хоче коментувати заяву газпромівських колег "з приводу різного роду інсинуацій щодо законності". "У моєму розумінні, коли ви приходите у магазин і купуєте продукти харчування, то, напевно, той, хто вам їх продав, не повинен цікавитися, з ким ви будете їх їсти", - сказав міністр. !zn

Читайте також:

"Газпром" вважає закупівлю Україною газу в Європі "шахрайською схемою"

Держканал РФ окреслив справи Януковича як "погані", а угоду з ЄС назвав "липою"