У Давосі відкрився Всесвітній економічний форум

23 сiчня 08:50

Українські політики і бізнесмени обговорять в Давосі принциповий вибір країни між Європейським та Митним союзом.

 

23 січня у швейцарському Давосі стартує Всесвітній економічний форум. Основною темою 43-ї сесії стане подолання кризи у країнах Євросоюзу, а українські бізнесмени і політики збираються обговорити перспективи інтеграції з ЄС і Митним союзом.

Цьогоріч у форумі візьмуть участь 45 глав держав, а також науковці та представники ділових еліт. Свою участь вже підтвердили федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, президент Світового банку Джим Кім Ен, прем'єр-міністр Росії Дмитро Медвєдєв.

Також у складі учасників актриса Шарліз Терон і понад 1500 керівників, у тому числі голова ради директорів Goldman Sachs Group Ллойд Бланкфейн і виконавчий директор JPMorgan Chase Джеймі Даймон.

- Економісти ВЕФ назвали ризики десятиліття: нестача води і крах фінансової системи

Від України у форумі візьме участь президент Віктор Янукович, який, втім, буде брати участь у ньому лише 23 і 24 січня. Вже 25-го він повернеться до Києва, щоб взяти участь в нараді з членами Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі, пише "Коммерсант-Украина".

Як повідомив керівник Адміністрації президента Сергій Льовочкін, в цьому році пріоритетними питаннями для Януковича в рамках засідання ВЕФ є розвиток інфраструктури та енергетична проблематика - ключові чинники зростання національної економіки.

Планується, що президент візьме участь у неформальних зустрічах за участю світових економічних лідерів "Закладання фундаменту для відродження Європи" і "Енергетична інфраструктура у перехідному періоді".

Віктор Янукович також виступить як співдоповідач на пленарній сесії ВЕФ "Прискорення розвитку інфраструктури", де акцентує увагу на досвіді і можливості України у забезпеченні транзитних потоків в Євразії за напрямками "Північ-Південь" і "Схід-Захід".

Передбачена окрема зустріч Януковича з виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом, під час якої обговорюватимуться питання подальшого співробітництва України з ВЕФ, зокрема в рамках Ради щодо формування глобального порядку денного по Україні. Плануються зустрічі з головою Європарламенту Мартіном Шульцем, прем'єр-міністром Грузії Борисом Іванішвілі, виконавчим директором компанії Royal Dutch Shell Пітером Возером.

Планується також участь у форумі віце-прем'єра Юрія Бойка. Він 24 січня відвідає сесії "Традиційні джерела енергії: вугільна, атомна і гідроенергетика - їхня роль в майбутній об'єднаній енергетиці" і "Дискусія про стратегічну інфраструктуру". На них Бойко представить українські пропозиції щодо будівництва енергетичної інфраструктури в Україні і європейських країнах. Він також планує зустрітися з єврокомісаром з енергетики Гюнтером Оттінгером.

У п'ятницю Фонд Віктора Пінчука та міжнародна інвестиційно-консалтингова компанія EastOne проведуть 9-ту Українську ланч-конференцію "Україна: Схід чи Захід - неправильна дилема?".

На ній планується обговорити розвиток України і її відносини з сусідніми державами - з ЄС і Митним союзом. На цій ланч-конференції виступлять віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко, міністр закордонних справ Леонід Кожара, віце-прем'єр-міністр республіки Казахстан Кайрат Келімбетов, співголова Глобальної Ради ВЕФ по Україні Лорд Рісбі, президент Центру глобальної економіки і геополітики міжнародної бізнес школи ESADE Хав'єр Солана.

Плануються і виступи лідерів української опозиції - лідера фракції "Батьківщина", народного депутата Арсенія Яценюка і лідера партії "УДАР", народного депутата Віталія Кличка.

Форум у Давосі: довідка

Форум у Давосі проводиться з 1971 року. Це один з найбільших у світі майданчиків для дискусій на економічні теми. За традицією тут збираються керівники найбільших компаній світу, на форум запрошуються відомі політики, мислителі та журналісти. Традиційно дискусії у Давосі багато в чому визначають проблематику економічного року.

У 2013 році форум пройде під девізом "Стійкий динамізм". Учасники обговорять можливі шляхи подолання світової економічної і боргових проблем в ЄС. Багато хто зараз бачить вихід зі сформованої у світовій економіці ситуації у першу чергу у розвитку інфраструктурних і енергопроектів в європейських країнах. Цим темам буде присвячено більше чверті всіх заходів і сесій.

Окрім традиційної кризи єврозони на порядку денному арабські революції, соціальні реформи і роль жінок в економіці. !zn

Читайте також:

Greenpeace назвав 14 проектів, які вже через 7 років приведуть світ до катастрофи

ООН прогнозує рекордний рівень безробіття в 2013 році

Світовий банк скасував загрозу глибокої фінансової кризи у світі