Туреччина блокує український проект LNG-терміналу

05 лютого 09:25

Український уряд зіткнувся з серйозними труднощами у реалізації стратегії щодо зниження залежності від російського газу: Туреччина досі не дозволила транзит зрідженого газу, для прийому якого в Україні збираються будувати LNG-термінал.

 

В України виникли проблеми під час переговорів з Туреччиною з питання транзиту через Босфор танкерів зі зрідженим газом, для якого в Україні збираються побудувати LNG-термінал. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі зі спеціальним представником державного департаменту США з енергетичних питань Карлосом Паскуалем.

У зв'язку з тим, що Туреччина "не дуже охоче" розглядає це питання, Київ почав "опрацьовувати різні варіанти", зокрема будівництво заводу з боку Середземного моря в Туреччині, пише "Коммерсант-Украина".

Джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України розповіло, що Туреччина не тільки перешкоджає проходженню танкерів через Босфор, але і постачанню каспійського газу. "В Азербайджану були плани з будівництва газопроводу і перевалювального терміналу на березі Чорного моря для експорту свого газу морем. Але Туреччина не погоджується на проходження суден через Босфор в обох напрямках. Це робиться для того, щоб змусити Азербайджан направити всі вільні обсяги палива по Трансанатолійському газопроводу, який пройде по її території. Тому перспективи будівництва азербайджанського трубопроводу і терміналу на березі Чорного моря виглядають досить примарними",- сказало джерело.

Раніше Туреччина заявляла про плани побудувати завод з прийому зрідженого газу на узбережжі Егейського моря. В Міненерговугілля висловлювали готовність приєднатися до будівництва терміналу, оскільки це дозволило б доставляти в Україну додаткові обсяги палива через територію Туреччини, Болгарії, Румунії і далі по газопроводу Ананьєв-Ізмаїл. !zn

Читайте також:

Азаров розповів представнику Держдепу США про газові переговори з Росією

Норвегія витісняє "Газпром" з Європи, нарощуючи постачання свого газу

Протоку Босфор закрили для судноплавства через заметілі

Іспанець, з яким Україна домовилася будувати LNG-термінал, не мав на це повноважень