ЦВК на виготовлення бюлетенів витратила майже 64 млн грн

28 жовтня 14:12

Центральна виборча комісія витратила понад 64 млн грн на виготовлення виборчих бюлетенів для голосування за партійними списками і в одномандатних виборчих округах.

 

Беручи до уваги передрук бюлетенів, на їхнє виготовлення з державного бюджету було витрачено майже 64 млн грн. Про це в ході сьогоднішнього брифінгу заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

«У цілому для загальнодержавного виборчого округу були виготовлені 36 млн 769 тис. 156 бюлетенів вартістю майже 32 млн грн. Для мажоритарних округів було виготовлено, це з урахуванням передруку виборчих бюлетенів, 39 млн 526 тис. 718 виборчих бюлетенів вартістю також майже 32 млн», - сказала Усенко-Чорна.

За її словами, ЦВК була змушена передруковувати бюлетені, оскільки через звернення кандидатів-мажоритарників повинна була майже щодня скасовувати реєстрацію кандидатів у депутати, через що «процес виготовлення бюлетенів був дуже критичний і звістки з поліграф-комбінату «Україна» нагадували зведення з прифронтових територій».

Також для тих членів комісій, з провини яких були зіпсовані бюлетені, Усенко-Чорна повідомила, вартість одного виборчого бюлетеня для голосування в загальнодержавному виборчому окрузі становить 87 копійок, а бюлетеня для голосування мажоритарному виборчому окрузі становить або 72 копійки, або 87 копійок в залежності від довжини виборчого бюлетеня.

Нагадаємо, 28 жовтня в Україні проходять вибори народних депутатів України, які вперше з 2002 року проводяться за змішаною системою - 225 народних депутатів обираються за партійними списками і 225 - в одномандатних виборчих округах.

Востанннє вибори до парламенту за змішаною системою проводилися у 2002 році, і прохідний бар'єр тоді становив 3%.

Всього ЦВК України зареєструвала списки кандидатів від 21 партії. У мажоритарних округах балотується 2653 кандидати, в тому числі 1502 висунутих партіями і 1151 самовисуванець.

За виборами спостерігає кілька представників ЦВК Росії, в тому числі глава відомства Володимир Чуров. Член Центрвиборчкому Олег Лавров здійснює спостереження за голосуванням на виборчих дільницях у Криму

Станом на 13:40, в Україні явка виборців на парламентських виборах склала 23,56%. За словами заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, найбільш активно голосує Чернігівська область, а найнижчі показники зафіксовані в Одеській і Закарпатській областях.. !zn

Читайте також:

Спостерігачі від Європарламенту не виявили поки порушень на виборах

Міліція не зафіксувала порушень, які б вплинули на хід голосування

Голова ЦВК повідомив, що вибори проходять у штатному режимі

Майже мільйон українців проголосують вдома

Українці Австралії і Японії проголосували на виборах до Ради

Наглядову місію від Європарламенту на виборах в Україні очолив партнер Партії регіонів