Ціни на оливкову олію впали до мінімуму за 10 років

28 травня 11:04

Обвал цін на оливкову олію посилює боргові проблеми на півдні Європи, ринок переживає серйозну кризу. Олива життєво важлива для основних країн Середземномор'я, де її вирощують, оскільки вона забезпечує зайнятість у сільськогосподарських районах.

 

Різке зниження цін на оливкову олію на світових ринках загрожує поглибленням фінансових проблем Іспанії, Італії, Греції, які вже знаходяться у стані затяжної кризи, пише Financial Times.

Ціна оливкової олії обвалилася до мінімуму за 10 років через скорочення її споживання в середземноморських країнах на тлі кризи. Олія першого віджиму преміум-класу подешевшала на оптових ринках до рівня 2002 року - $2900 за тонну, тоді як на піку в 2005 році вона коштувала до $6000 за тонну.

При цьому в Іспанії, яка є світовим лідером з виробництва цього товару, в минулому році був зафіксований рекордний урожай, що призвело до надлишку пропозиції на ринку. А рівень споживання оливкової олії в Середземномор'ї, за оцінками експертів, є найнижчим з 1995 року і лише частково компенсується зростанням попиту в інших регіонах світу.

"Ринок переживає серйозну кризу. Ця культура (олива - ред.) життєво важлива для основних країн, де її вирощують, оскільки вона забезпечує зайнятість у сільськогосподарських районах", - заявив глава загальноєвропейського фермерського об'єднання Copa-Cogeca Пекка Песонен.

Іспанія, Греція та Італія забезпечують 70% світових продажів оливкового масла, набагато випереджаючи інші країни за обсягами його виробництва. Оливкові гаї - головне й іноді єдине джерело доходів найбідніших сільських регіонів цих країн, включаючи іспанську Андалусію, де безробіття у минулому кварталі склало 33% через послаблення попиту на олію.

Євросоюз був змушений провести інтервенцію і на цьому ринку: влада блоку виплачувала компаніям субсидії, щоб ті зберігали надлишки олії, які їм не вдалося продати. FT проводить паралель з діями Європейського центрального банку, що викуповує держоблігації проблемних країн на вторинному ринку, щоб знизити вартість запозичення для цих держав. !zn

Читайте також:

Чай подорожчає у 2012 році на 12% через погані погодні умови

Кава може значно подешевшати через рекордний врожай

Кабмін впевнений, що овочі і м'ясо значно не подорожчають