Тріше впевнений у міцності євро

30 серпня 18:45

Глава Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше переконаний у міцності єдиної європейської валюти.

 

«Євро - дуже міцна валюта. Вражає її здатність довго зберігати свою цінність - як на національному, так і на міжнародному рівнях. Ніхто не піддає сумніву її твердість як валюти. Те, що в євро вірять, видно щодо нього ринків», - сказав Ж-К.Тріше в інтерв'ю «Євроньюс».

«Що стосується Єврозони, то вона стоїть на дуже міцній основі. Наведу одне порівняння. Дефіцит державних фінансів у зоні євро становить приблизно 4,5% ВВП, тоді як у Сполучених Штатах і в Японії він досягає 10%, в інших економічно розвинених країнах він теж на високому рівні. У єврозони є проблема довіри до деяких діячів, з самою ж зоною в цілому або зі спільною валютою жодних проблем немає», - вважає Ж-К.Тріше.

При цьому він визнав, що наразі Європа переживе непрості часи. «Усі уряди Європи намагаються вийти зі складної ситуації. Ми переживаємо дуже особливий період у світовій історії, а саме найважчу економічну кризу з часів Другої світової війни, яка матиме неабиякий вплив на Європу, на Сполучені Штати, на Японію, на увесь інший світ. Ми маємо віддавати собі звіт у наслідках цієї кризи для всіх сфер, включаючи фінансові ринки і фінансовий сектор держав, де необхідно провести багато жорстких реформ. Це зокрема стосується Європи, де виникла проблема управління фінансовою системою»», - сказав він.

Водночас Ж-К.Тріше впевнений у здатності європейських країн винести уроки з минулого. «Ті, хто неправильно вів себе в минулому, мають скоректувати свій курс. Подивимося, у кого наразі найбільш просунута економіка, стійка до світової кризи. Поза єврозоною це - Канада. У канадців були гострі проблеми в 90-роках, також як і у шведів та інших скандинавів. Але всі вони засвоїли уроки, скоригували свій курс і стали набагато міцнішими», - відзначив глава ЄЦБ.