Торги на світових біржах завершилися різким обвалом на тлі новин зі США

05 серпня 06:53

Фондові торги у США за підсумками четверга, 4 серпня, завершились рекордним зниженням провідних індексів на тлі побоювання з приводу занадто повільних темпів зростання економіки країни.

 

Зокрема, знизилися в ціні акції компаній нафтогазового сектора: папери Chevron Corporation впали на 5,76%, Exxon Mobil - на 4,99%. Котирування найбільшої у світі нафтосервісної корпорації Schlumberger впали на 7,34%.

Акції компаній, що виробляють комп'ютерне обладнання та технології, також взяли курс на зниження: папери Texas Instruments впали на 4,71%, Intel Corporation - на 4,40%, Hewlett-Packard - на 5,08%.

Індекс Dow Jones за підсумками торгів знизився на 512,76 пункта (-4,31%) - до 11383,68 пункта, що стало найбільш різким за останні два роки падінням протягом однієї біржової сесії. Індекс S&P впав на 60,27 пункта (-4,78%) - до 1200,607 пункта, а індекс Nasdaq - на 136,68 пункта (-5,08%) - до 2556,39 пункта.

Подібні настрої відзначалися напередодні і на європейських фондових майданчиках, де було також відзначено значне зниження провідних індексів.

Окрім того, услід за результатами торгів на європейських і американських майданчиках вниз пішли індекси та на Токійській фондовій біржі. Так, під час торгів 5 серпня індекс Nikkei впав більш ніж на 3%, станом на 4:06 по Києву зниження склало 3,57%.

Поряд з обвалом котирувань на фондових майданчиках було відзначено і різке зниження світових цін на нафту. Так, офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) за підсумками торгів 4 серпня знизилася на 5,30 дол і склала 86,63 дол/бар. Офіційна ціна «чорного золота» на електронній товарній біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) опустилася на 5,98 дол і склала 107,25 дол./бар.

При цьому падіння індикаторів на фондових майданчиках в Америці виявилося дужчим, ніж у Європі. Інвестори турбуються з приводу надзвичайно повільного відновлення світової економіки. Окрім того, учасники торгів побоюються подальшого зростання безробіття у США.

Опубліковані 4 серпня дані американського Міністерства праці, свідчать про незначне зниження числа первинних вимог щодо виплати допомоги з безробіття за минулий тиждень, не змогли надати інвесторам оптимізму щодо динаміки провідної світової економіки. Показник знизився на 1 тис. - до 400 тис. звернень.

Окрім того, напередодні стало відомо, що Європейський центробанк відновив викуп облігацій проблемних країн. Регулятор викупив папери Ірландії і Португалії, і тим самим підтвердив, що ризики розповсюдження бюджетно-боргової кризи в єврозоні як і раніше досить високі, що додало песимізму учасникам торгів. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу надіслав лідерам країн зони євро спеціальний лист, в якому йшлося, що фінансова криза вийшла за межі периферійних держав єврозони.