ТНК-ВР: Динаміка цін на українських АЗС повністю повторює європейські тенденції

12 грудня 11:46

Ціни на бензин в Україні без податків співвідносні з європейськими. Згідно з даними, які навела віце-президент з продажу, трейдингу і логістики ТОВ "ТНК-BP Коммерс» Олена Алексєєва, середня ціна на бензин А-95 в Україні без врахування податкового навантаження становить 58 євроцентів за літр. У більшості європейських країн це значення становить близько 62-63 євроцентів за літр.

 

При цьому рівень податкового навантаження на цей вид палива в Україні сягає 36 євроцентів на літрі, у Європі - 60-90 євроцентів на літрі і вище.

«Динаміка цін на паливо в українському роздробі повністю повторює європейські тенденції, - цитує слова О.Алексєєвої прес-служба ТОВ «ТНК-BP Коммерс». - Якщо ми подивимося на ціну палива без податків у нас і в Європі, вона виявиться трохи нижчою. Але все-таки, через високу залежність від імпорту український ринок нафтопродуктів більш схильний до світових коливань цін, аніж, наприклад, російський».

За словами топ-менеджера, у Росії середня ціна бензину А-95 без податків становить 47 євроцентів на літрі, податки займають до 20 євроцентів на літрі цього бензину. О.Алексєєва наголосила, що в Росії виробництво палива усередині країни стимулюється державою, що дозволяє досягати порівняно низьких цін на російських заправках. При цьому в Україні, за її словами, нафтопереробка ніяк не стимулюється.