Тігіпко побачив недоліки Податкового кодексу в питаннях «хеджування» та «інвестиційних операцій»

02 червня 10:55

Віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко розкритикував недоліки нового Податкового кодексу за підсумками його дії за 5 місяців.

 

«Ми цілі блоки дуже погано прописали. Тільки взяти те, що стосується цінних паперів, у нас практично тотально закони лежать і ми не рухаємося. Ми не врегулювали операції з хеджування», - сказав С.Тігіпко у своєму виступі на міжнародній конференції у четвер, 2 червня.

Неефективним вважає С.Тігіпко ПК у плані інвестиційних операцій: «Неефективність податкової системи в плані несприятливого і багато в чому дискримінаційного регулювання інвестиційних операцій - подвійне оподаткування доходів від спільної діяльності, включення до оподатковуваного доходу безпроцентних поворотних позик, нечіткі правила оподаткування операцій з об'єктами права інтелектуальної власності...» - повідомив С.Тігіпко.

Окрім того, він відзначив корупцію і неефективну судову систему як частину проблемних питань податкового законодавства. Також на сьогодні проблеми існують у сфері надання пільг підприємствам, які, на думку С.Тігіпка, в Україні носять хаотичний характер.

У питанні ефективності дій податківців віце-прем'єр-міністр відзначає їх низький рівень юридичної кваліфікації.

За його словами, часто у різних регіонах через відсутність єдиної бази роз'яснень по-різному трактуються норми ПК.

Віце-прем'єр-міністр відзначає окрім іншого нестабільність податкового законодавства України: «Ми прийняли ПК, а вже через місяць більшість його норм почали діяти. Практично бізнес не отримав часу на адаптацію своїх підприємств».

Також «наявне надмірне податкове навантаження на фізосіб з низьким і середнім рівнем доходів», - каже С.Тігіпко.

Нагадаємо, що за словами того ж С.Тігіпка, з початку року кількість платників до Пенсійного фонду зменшилася на 400 тис. осіб.