The Financial Times назвала запуск "Північного потоку" провалом "Газпрому"

09 жовтня 12:50

"Газпрому" варто було б налагодити відносини з Україною замість витрати мільярдів доларів на будівництво "Північного потоку", вважають експерти The Financial Times.

 

Запущений на повну потужність "Північний потік" (Nord Stream) можна розглядати як символ провалу Росії у розвитку конструктивних торгових відносин з Україною. І замість того, щоб витрачати мільярди доларів на нові трубопроводи, "Газпрому" варто було б використовувати ті активи, які вже є, пише The Financial Times.

Відтоді, як в минулому році Росія запустила "Північний потік" і "Газпром" почав експортувати газ до Європи за іншим маршрутом, доходи України від транзиту газу знизилися на 15% за рік. Ще більші втрати вимальовуються у зв'язку з відкриттям нової нитки газопроводу, що послаблює позиції України у переговорах з Росією.

- Росія запускає другу чергу газопроводу в обхід України

Україна намагається переглянути умови газового договору 2009 року і знизити ціни на імпорт російського газу, але "Газпром" відмовляється йти на поступки.

У свою чергу Україна вирішує проблему шляхом більш широкого використання її значних ресурсів вугілля, щоб обмежити залежність від імпорту російського газу.

"Газпром", який потерпає через зниження попиту на газ в Європі, навряд чи може дозволити собі втратити український ринок, який, завдяки угоді 2009 року, є клієнтом, що платить високу ціну за газ, пише видання.

Нагадаємо, "Газпром" почав комерційні постачання газу по другій нитці газопроводу Nord Stream. Глава російської компанії Олексій Міллер зазначив, що в другу нитку поки буде перерозподілений газ з першої.

Але і перша нитка, відкрита 8 листопада 2011 року, не завантажена навіть наполовину. З моменту запуску до 1 жовтня по ній прокачано всього 8,7 млрд. кубометрів газу, тоді як потужність кожної з ниток становить 27,5 млрд. кубометрів газу на рік.

Зараз "Газпром" в основному перерозподіляє у Nord Stream газ, що йшов через Україну (у січні-серпні обсяг транзиту через країну знизився на 22%).

Олексій Міллер оголосив, що комітет акціонерів Nord Stream AG визнав економічну доцільність і технічну можливість будівництва третьої і четвертої ниток газопроводу, підтвердивши, що одна з них може дійти до Великобританії. !zn

Читайте також:

«Північний потік», «Південний потік» та інші подвиги «Газпрому»

Москва погрожує Києві третьою ниткою "Північного потоку"

Україна в 2012 році недоотримає $500 мільйонів через обхідний газопровід

Оцінити вплив «Північного потоку» на Україну можна буде не раніше 2015 року