Тарас Чорновіл: Підвищення акцизів вб'є ринок недорогих цигарок

08 жовтня 11:03

Народний депутат Тарас Чорновіл вважає, що проект закону № 11284-11285 направлений проти малозабезпечених верств населення, оскільки збільшує податкове навантаження на соціальні цигарки.

 

«Законопроекти № 11284-11285 про підвищення ставок податків і обов'язкових платежів, у тому числі ставок акцизного збору на тютюнові вироби який розробили у ДПС і Міністерстві фінансів, «уб'є» сегмент недорогих легальних цигарок, очистивши ринок для контрабанди. Цей законопроект - крайній приклад антисоціальних і поганих депутатських ініціатив. Такого роду проекти свідчать, що нині гасло «Багаті поділяться з бідними» успішно замінено на нове - «Бідні профінансують багатих». Це абсолютний абсурд», - коментує народний депутат Тарас Чорновіл законопроект, які експерти охрестили «лобістським», оскільки він декларує більш вигідні умови для виробників дорогих цигарок.

«Коли мова заходить про акцизну політику, я завжди дотримуюся наступної думки - ніяких різких підвищень ставок. Ми чудово розуміємо, що ставки акцизу в Україні колись будуть зрівняні з рівнем ставок, прийнятих в ЄС. Але цьому має передувати зростання загального життєвого рівня українських громадян, їхньої купівельної спроможності. Процес зростання рівня оподаткування повинен здійснюватися дуже поступово, без різких стрибків. Щороку можна збільшувати ставки акцизу на якусь чверть відсотка або 1% (це повинні розраховувати економісти). Зважений підхід потрібен для того, щоб люди розуміли, як буде дорожчати тютюнова продукція і коли. У споживача має відбуватися поступове, нормальне звикання до зростання ціни. При зваженому підході до акцизної політики держава отримає стабільне зростання доходів до бюджету, а населення не буде створювати попит на контрафактні цигарки. Мені здається, що це святая святих, та ось тільки в нашому Міністерстві фінансів ніяк не можуть цього зрозуміти. Регулярно відбуваються різкі підвищення акцизу, які автоматично призводять до зростання контрабанди і контрафакту», - коментує політик.

Також він вважає, що проект закону № 11284-11285 спрямований проти малозабезпечених верств населення, оскільки збільшує податкове навантаження на соціальні цигарки.

«Для мене дуже важливо поняття соціальної справедливості. Не можна розширювати сегмент елітних цигарок і давати їм якісь преференції. Адже саме з «елітних», дорогих цигарок і починає курити молодь. А дешеві цигарки курять найменш забезпечені верстви населення. Я завжди говорив, що недорогі, але легальні цигарки мають бути присутні на ринку. Це соціальний товар. Є люди з величезним стажем куріння, небагаті люди, які просто не можуть кинути палити. Цей законопроект таких людей штовхає на купівлю контрабандних і контрафактних цигарок. Держава просто не залишає бідним людям вибору: адже у них просто немає грошей, щоб платити за легальні цигарки більше. Люди будуть труїтися неякісним нелегальним товаром», - коментує народний депутат Тарас Чорновіл скандальний проект закону № 11284-11285 про підвищення ставок податків і обов'язкових платежів, який, не дивлячись на критику Валерія Хорошковського на засіданні Кабінету Міністрів України, 2-го жовтня був поставлений на голосуванні у Верховній Раді в першому читанні.

Лідер фракції Партії Регіонів, Олександр Єфремов заявив, що відбувалося це з грубим порушенням регламенту, а зміни в текст вносилися в останній момент під час пакетного голосування. Розгляд законопроекту перенесено спікером на 16 жовтня. Разом з тим, вдень того ж дня, у Раді вже голосували за інший закон про підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби на рівень споживчих цін у 7,9% в 2013 році, який забезпечує на 500 млн більше надходжень до бюджету (автор - Віталій Хомутинник, рег. № 10687). Його підтримали члени профільного комітету, а в залі він набрав 230 голосів. Який із запропонованих законопроектів будуть обговорювати в парламенті 16 жовтня, поки не можуть сказати навіть члени профільного комітету. !zn