"Свобода" намагатиметься не дати Shell видобувати сланцевий газ на Юзівській площі

20 сiчня 17:58

17 січня Харківська облрада схвалила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на ділянці Юзівська, частина якої розташована на території області.

 

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" оскаржить рішення Харківської обласної ради, яка схвалила проект угоди між Україною, компанією Shell і ТОВ "Надра Юзівська" про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на Юзівській площі. Про це повідомили в харківської обласної організації ВО "Свобода".

Як заявив на сесії облради під час узгодження проекту народний депутат від ВО "Свобода" Ігор Швайка, видобуток компанією Shell альтернативного газу методом гідророзриву з використанням хімічних речовин може призвести до забруднення водоносних горизонтів і втрати питних підземних джерел.

Депутат підкреслив, що така технологія, як правило, призводить до виключення великих земельних площ з ризиком незворотної втрати родючих ґрунтів, до виключення значних обсягів води (від 5 до 20 тис. кубометрів на одну свердловину), до забруднення водоносних горизонтів і втрати питних підземних джерел.

Крім того, за словами Швайки, розробка свердловин альтернативного газу може призвести до деформацій поверхні, підвищення сейсмічної нестабільності (так звані техногенні землетруси), винищування рідкісних видів флори і фауни. "Зважаючи на те, що Харківська обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які має намір добувати компанія Shell, ми з Української екологічної лігою будемо готувати позовні заяви і переходити до акцій прямої дії", - зазначив Швайка.

Нагадаємо, 17 січня Харківська облрада схвалила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на ділянці Юзівська, частина якої розташована на території області.

Як зазначив присутній на сесії міністр екології і природних ресурсів України Олег Проскуряков, цей договір буде регулювати юридичні відносини між державою та інвесторами, у ньому прописані екологічні, соціальні та інші вимоги до інвесторів. Проскуряков нагадав, що на первинному етапі буріння компанії-учасниці інвестують у розвиток соціальної інфраструктури регіону близько 140 млн доларів.

У лютому 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення угоди про розподіл продукції щодо Юзівської (Донецька і Харківська області) і Олеськой (Львівська область) площ із запасами альтернативного газу. У травні 2012 року переможцями конкурсу щодо укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell. !zn

Читайте також:

Гідророзрив для влади

У Держгеонадрах переконані, що через 2,5-3 роки взаємовідносини на ринку газу стануть ринковими

Україна визначила переможців по Юзівській і Олеській газових площах

Промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах почнеться в 2017 році