Світовий банк готовий кредитувати Україну, але тільки після реформи енергоринку

06 вересня 06:38

Світовий банк готовий надати Україні близько $100 млн після того, як країна здійснить реформу ринку електроенергії, прийнявши новий закон.

 

Світовий банк (СБ) готовий виділити Україні близько $100 млн після прийняття Верховною Радою законопроекту про засади функціонування ринку електричної енергії для допомоги при впровадженні реформ.

Про це повідомив журналістам фахівець з впровадження проектів у сфері енергетики та інфраструктури Регіону Європи та Центральної Азії Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) Дмитро Глазков після круглого столу на тему "Україна на шляху європейських правил роботи ринку електроенергії".

"Ми обговорювали з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) можливість надання кредиту на суму $80-100 млн на забезпечення інформаційно-технологічної складової ринку", - сказав представник банку.

За його словами, йдеться про закупівлю програмного забезпечення і технічних засобів, створення інформаційних мереж для державних компаній "Укренерго" (системний оператор) та "Енергоринок" (оператор оптового ринку електроенергії). "Ми готові фінансувати цей проект", - зазначив фахівець.

Також приблизно у $100 млн оцінюється потреба приватних енергогенеруючих і енергопостачальних компаній для технологічної підготовки до роботи в умовах вільного ринку електроенергії. "Ми сподіваємося, що в цій частині підтримку українському бізнесу можуть надати ЄБРР і Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також інші міжнародні фінансові організації, представлені на Україні", - зазначив Глазков. !zn

Читайте також:

Україна у I півріччі збільшила експорт електроенергії на 74,5%

Сонячні електростанції отримали від держави більше інвестицій, ніж всі обленерго разом узяті

Умови аукціону «Укренерго» з експорту електроенергії відповідають вимогам Енергоспільноти