Світовий банк: Банки мають робити різні внески до Фонду гарантування вкладів – в залежності від ризикованості свого бізнесу

14 сiчня 12:26

Більш схильні до ризики банки мають робити у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб більші внески. Таку думку висловив координатор діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі України, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас 2 грудня під час засідання Фінансового прес-клубу «Нові повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: як зробити банківську систему більш надійною?», яке організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки «Дзеркала тижня», Світового банку та Проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» (FINREP).

 

Більш схильні до ризики банки мають робити у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб більші внески. Таку думку висловив координатор діяльності Світового банку у фінансовому та приватному секторі України, Білорусі та Молдови Маріус Вісмантас 2 грудня під час засідання Фінансового прес-клубу «Нові повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: як зробити банківську систему більш надійною?», яке організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки «Дзеркала тижня», Світового банку та Проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» (FINREP). Водночас експерт визнав, що реалізувати цю ідею буде непросто. «Якщо буде єдина ставка внеску в Фонд гарантування, моральні ризики та зловживання нікуди не зникнуть, і нагляд Нацбанку має бути ще більш жорстким», - додав представник Світового банку. Таку позицію підтримав і голова спостережної ради Platinum Bank Юрій Блащук. У той же час він скептично висловився з приводу підвищення гарантійного ліміту за вкладами аж до стовідсоткового рівня. «Якщо людина несе гроші, вона повинна нести і якийсь ризик. Вона повинна приймати якесь рішення. Наше завдання навчити цю людину, що вона теж повинна нести відповідальність», - наголосив банкір.