Світовий банк скасував загрозу глибокої фінансової кризи у світі

16 сiчня 10:11

На думку Світового банку, єврозоні, завдяки вжитим заходам, вже не загрожує небезпека поринути у вир глибокої фінансової кризи. Кон'юнктура, проте, залишається вкрай нестабільною.

 

Небезпеку занурення єврозони у безодню глибокої фінансової кризи подолано. До такого висновку приходить Світовий банк у своїй доповіді, оприлюдненій у вівторок, 15 січня у Вашингтоні.

"Через чотири роки після початку глобальної фінансової кризи, найстрашніше, судячи з усього, вже позаду. Завдяки тому, що держави і Європейський центробанк зробили правильні кроки для підтримки єдиної валюти, довіра на ринках у Європі за минулі півроку помітно посилилася", - йдеться в документі.

У доповіді, проте, наголошується, що по справжньому заспокоюватися поки рано: кризові країни єврозони через недостатньо рішучі реформи далі ризикують виявитися відрізаними від ринків капіталу, і це становить серйозну небезпеку для світової економіки. Незважаючи на обнадійливі сигнали з ринків, глобальна кон'юнктура залишається "дуже хиткою і нестабільною", що зберігається слабкість економіки в індустріальних країнах, "затьмарює надії на швидке поліпшення і повернення до стабільного зростання". Значний ризик, на думку Світового банку, виходить і від конфліктів навколо скорочення держборгу, що тривають у США.

На думку авторів доповіді, у поточному році світова економіка зросте на 2,4% після 2,3% у 2012 році. Експерти вважають, що помітні поліпшення почнуться лише в 2014 – 2015 роках, коли зростання економіки складе відповідно 3,1 і 3,3%.

Що стосується Єврозони, то в 2013 році економіка навіть скоротиться на 0,1%. Перелом повинен настати наступного року: у 2014 році обсяг внутрішнього валового продукту збільшиться приблизно на 0,9%, а в 2015 - на 1,4%. !zn

Читайте також:

Світова економіка перебуває у найкращій формі за останні 18 місяців

Світовий банк погіршив прогноз зростання української економіки

Світові фондові ринки зросли на тлі подолання загрози "фіскального обриву" у США

Єврокомісія представила план розвитку єврозони