Світова економіка виграє від падіння цін на нафту 1,1 трлн доларів

16 жовтня 18:37

Дешева нафта добре позначається і на споживачах, і на промисловості, особливо напередодні зими.

 

Світова економіка отримає стимул до 1,1 трлн доларів від падіння цін на нафту. До таких висновків прийшов керівник підрозділу з дослідження глобального ринку біржових товарів в Citigroup Ед Морс.

На думку аналітика, який відповів по електронній пошті на питання Bloomberg, щоденна економія від дешевої нафти досягає 1,8 млрд доларів виходячи з ціни закриття 15 жовтня на марку Brent на торгах у Лондоні у 83,78 долара за барель.

Морс зазначає, що зниження цін на нафту веде до скорочення витрат на виробництво біржових товарів. В результаті у споживачів з'являється більше вільних коштів на додаткові витрати, а у компаній - на розширення свого бізнесу.

Аналітик пояснив агентству, що оскільки виробництво всіх біржових товарів є тією чи іншою мірою енергоємним, то падіння цін на нафту призводить і до зниження цін на ці товари, починаючи від газу і кінчаючи міддю, сталлю і сільгосппродуктами.

Індекс біржових товарів Bloomberg впав до п'ятирічного мінімуму з липня 2008 року, відзначає видання. Низькі ціни зберігаються на мідь, газ, вугілля і залізну руду. Аналітик лондонської фірми Sucden Financial Ltd Мирто Сокоу сказав Bloomberg, що, на його думку, дешева нафта сприятливо позначається і на споживачах, і на промисловості, особливо напередодні зими. !zn