Суд забрав Запорізький алюмінієвий комбінат у Дерипаски

23 березня 15:38

Через 11 років після приватизації ЗАлКу, суд повернув контрольний пакет акцій підприємства у власність держави. Російські власники ЗАлКу планують оскаржити рішення суду.

 

Господарський суд міста Києва 22 березня прийняв рішення щодо повернення 68,01%-ного пакета акцій ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» у власність держави, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

За позовом Генпрокуратури суд прийняв рішення розірвати договори купівлі-продажу пакета акцій ВАТ «ЗАлК» у кількості 423,5 млн акцій номінальною вартістю 0,25 грн кожна, що становить 68,01% статутного фонду товариства, укладених між Фондом державного майна України та ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» і між ним та компанією VELBAY HOLDINGS LIMITED (Кіпр).

«Зазначений пакет акцій повернуто державі в особі Фонду державного майна України. Суд апеляційної інстанції погодився з аргументами Генеральної прокуратури України про те, що у зв'язку з розірванням за ініціативою ВАТ ЗАлК кредитної угоди щодо рефінансування інвестором заборгованості товариства на суму $75,5 млн істотно змінилися обставини, чим значно порушені майнові інтереси держави», - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, компанія «РусАл» підкреслює, що дане рішення суду не набуло чинності.

«Завод, як і раніше належить "РусАлу", про передачу акцій державі не йдеться. Компанія скористається правом оскарження рішення у вищій інстанції», - наголошується в коментарі «РусАла».

ЗАлК входить в об'єднану компанію «РусАл» Олега Дерипаски і є єдиним виробником первинного алюмінію в Україні.

ЗАлК був приватизований у 2001 році. !zn

Читайте також:

Сплав алюмінієвого

Кризові оптимісти

Алюмінієвий прогін