Суд визнав незаконним підвищення тарифів на комунальні послуги в Києві

14 сiчня 12:27

Шевченківський суд Києва визнав незаконним підвищення тарифів на комунальні послуги у столиці з 1 липня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Блоку Віталія Кличка у Київській міській раді.

 

Шевченківський суд Києва визнав незаконним підвищення тарифів на комунальні послуги у столиці з 1 липня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Блоку Віталія Кличка у Київській міській раді.

«Шевченківський районний суд міста Києва підтвердив незаконність підвищення комунальних тарифів, які діяли у столиці з листопада 2009 року», - сказано у повідомленні.

Суд задовольнив відповідний позов Віталія Кличка 10 грудня і своїм рішенням визнав незаконними і недіючими з моменту прийняття розпорядження Київської міської державної адміністрації від 30 листопада 2009 року «Про встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого постачання холодної води і водовідведення холодної та гарячої води для населення», «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення», «Про продовження дії розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.08.2009 №978 , №979».

Також були визнані незаконними і недіючими розпорядження від 30 березня 2010 року «Про продовження дії розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.08.2009 №978, №979» та від 31 травня 2010 року «Про затвердження тарифів на теплову енергію, встановлення та погодження тарифів на комунальні послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення».

Вказана постанова суду набуде чинності до 31 грудня, якщо Київміськадміністрація не подасть апеляційну скаргу.

Блок Кличка вважає, що суд виніс таке рішення з огляду на те, що міськадміністрація прийняла розпорядження про підвищення тарифів з грубим порушенням норм чинного законодавства та принципу поділу владних повноважень.

Нагадаємо, Київміськадміністрація своїм розпорядженням №392 від 31 травня підвищила тарифи на централізоване опалення, гаряче водопостачання і водовідведення для населення на 29,4-41,3% з 1 липня.

У березні міськадміністрація заявила про намір підвищити тарифи на централізоване опалення, гаряче водопостачання і водовідведення для населення після завершення опалювального сезону 2009/2010, аргументувавши це закінченням дії підписаного у жовтні 2009 року за допомогою Кабінету міністрів меморандуму між нею, Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» і «Київенерго».

На підставі цього підписаного меморандуму Київміськадміністрація з 1 жовтня 2009 року знизила тарифи на централізоване опалення та гаряче водопостачання з водовідведенням для населення на 22,7-29,2% в порівнянні з тарифами на ці послуги, що діяли в червні-вересні того ж року.

Мер Києва Леонід Черновецький у жовтні 2009 року підкреслював, що знижені тарифи будуть діяти з листопада 2009 року, орієнтовно по травень 2010 року, а потім, можливо, будуть знову переглянуті.

6 жовтня Верховна Рада у середу, 6 жовтня, відмовилася доручити Кабінету міністрів заборонити підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і цін на спожиті у побуті природний газ і електроенергію.