Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" продавати італійцям газ за ціною 2003 року

21 лютого 08:30

Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав "Нафтогаз" виконати контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas і поставити йому 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року - 110 дол. за тис. кубометрів при нинішній його вартості у 416 дол.

 

НАК "Нафтогаз України" програв у Стокгольмському арбітражі позов, поданий італійською фірмою Italia Ukraina Gas і тепер зобов'язаний виплатити їй 3,9 млрд дол за порушення контракту, підписаного у 2003 році. Дане рішення арбітраж прийняв ще 19 грудня 2012 року (рішення NV 007/2008).

Цей контракт був підписаний 24 грудня 2003 року заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним і уповноваженим італійської компанії Андреа Міеле. "Нафтогаз" зобов'язався поставити в період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2013 року газ в обсязі 1,3 млрд кубометрів на рік. В той час, НАК отримувала туркменський газ по 50 доларів за тисячу кубометрів, і планував заробити на цих постачаннях близько 780 млн дол на рік, пише "Коммерсант-Украина".

Однак, згідно з матеріалами суду, в 2004-2005 роках постачання газу за контрактом не проводилися. У НАК це зв'язують із тим, що IUGAS не мала договору зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування. Такий договір з'явився лише в 2006 році, коли "Газпром" перекупив весь обсяг туркменського газу, що виключив можливість його купівлі Україною. Весь газ в країну стала імпортувати компанія RosUkrEnergo, а продавали його через "УкрГаз-Енерго", що зробило неможливим виконання угоди.

Тепер, згідно з рішенням арбітражу, "Нафтогаз" зобов'язаний поставити IUGas 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року -110 дол за тисячу кубометрів при нинішній його вартості в 416 дол.

Офіційно в IUGAS і "Нафтогазі" рішення суду не коментують. Але джерело в НАК повідомило, що монополія не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф і готує зустрічний позов. "Ми маємо повне право не виконувати це рішення, поки воно не буде підтверджено в українському суді",- відзначив джерело. !zn

Читайте також:

"Нафтогаз" готується до тривалих судів за позовом "Газпрому" на 7 млрд доларів

"Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на 7 млрд дол. за недобір газу

Україна скоротила закупівлі газу в "Газпрому", але залежність не зменшила