Сто гектарів лівобережної землі повернуто Києву

10 червня 07:51

8 червня 2011 господарський суд м.Києва за позовом Генпрокуратури визнав недійсним рішення Київради від 1 жовтня 2007 року про передання понад 95 га землі у Деснянському районі кооперативу «Забудовник».

 

За результатами проведеної Генеральною прокуратурою України перевірки встановлено численні порушення вимог чинного законодавства при отриманні даної земельної ділянки обслуговуючим кооперативом «Забудовник», повідомляє прес-служба ГПУ.

Так, рішенням Київської міської ради від 1 жовтня 2007 року всупереч вимогам Земельного та Житлового кодексів України передано зазначеному кооперативу земельні ділянки на вул.Пухівській у Деснянському районі площею 95,79 га, у тому числі 82,86 га безоплатно у приватну власність для будівництва житла та 8,06 га у довгострокову оренду на 49 років.

При цьому засновниками цього кооперативу були лише чотири фізичні особи, які не потребували покращення житлових умов. Надалі зазначений кооператив передав земельні ділянки, надані йому у приватну власність, до статутного фонду інших товариств.

Господарським судом м.Києва визнано недійсними вказане рішення Київської міської ради та державні акти на землю. Також визнано відсутність у вказаного кооперативу та подальших набувачів права власності на ці земельні ділянки.

Нагадаємо, раніше госпсуд Києва за позовами Генпрокуратури повернув місту 1240 з приблизно 1300 гектарів заповідних земель у Голосіївському районі столиці, які було розбазарено Київрадою на знаменитій сесії 1 жовтня 2007 року.

Таким чином, з урахуванням попередніх судових рішень скасовано незаконні рішення Київської міської ради про передання обслуговуючим кооперативам понад 1500 га земель, розташованих у Голосіївському та Деснянському районах Києва, вартістю понад 2,1 млрд грн.

Раніше, в одному з інтерв'ю голова КМДА Олександр Попов повідомляв, що в судах знаходяться справи в цілому щодо майже 1300 га землі у Голосіївському районі Києва та понад 300 га у Деснянському районі.

Як повідомляло ZN.UA, київська прокуратура почала перевірку у зв'язку з публікацією у «Дзеркалі тижня. Україна» 19 березня 2011 року фактів і схем діяльності команди мера столиці Леоніда Черновецького. У статті «Дорога моя столице...Як грабували Київ. Основні схеми» наводяться результати моніторингу групи експертів, яка працювала в надрах Київської міської державної адміністрації (КМДА). Група вивчала «успіхи» Л.Черновецького та його «молодої команди» за період 2007-2010 років. У полі зору були - земля, об'єкти комунальної власності, а також інвестиційні проекти. Копії документів потрапили до розпорядження редакції.