Ставки по гривневим депозитам знизяться до 15%

15 грудня 13:24

 

У 2013 році процентні ставки по депозитах у гривні, як й іноземній валюті, будуть поступово знижуватися. Разом з тим, для цього повинні бути виконані декілька умов.

Про це він заявив під час круглого столу «Вклади населення - як підвищити надійність заощаджень та посилити довіру вкладників до гривні?», організованого «Лігою фінансового розвитку» за підтримки «Дзеркала тижня. Україна».

Зокрема старший радник «Альфа-банку» (Україна) Роман Шпек прогнозує, що Дохідність гривневих вкладів поступово знизиться до 15-17% з нинішніх 17-23%.

«Я не думаю, що зараз дуже різко впадуть ставки. Місяці за чотири ми впораємося», - додав у цьому контексті голова правління «Банку «Фінанси та кредит» Володимир Хливнюк.

За словами банкіра, зростання ставок зумовлене, насамперед, політичною та економічною нестабільність: «Політика визначила недовіру до курсу. Курс долара трансформувався сходу в процентну ставку, тому що кожен вважає, що курс 10 - це 25-27%, курс 12 - це 50. Напевно, все-таки населення такі арифметичні обчислення робить досить легко <…> Якщо економіка стабільна, якщо в країні все добре, люди не бояться вкладати гроші в бізнес, не бояться вкладати гроші в банки, їх меншою мірою цікавлять процентні ставки».

У свою чергу глава комітету з питань регуляторної політики і нагляду НАБУ, заступник глави правління ПУМБ Артур Загородніков також висловив думку, що в 2013 році процентні ставки по депозитах у гривні (як й іноземній валюті) будуть поступово знижуватися.

«Тому є декілька чітких передумов, які ми сьогодні всі спостерігаємо. По-перше, це завершення основних політичних баталій. По-друге, це поступова стабілізація міжбанківського ринку. Далі слід враховувати, що банки починають реалізацію своїх стратегій на 2013 р. і ці стратегії передбачають розвиток кредитування. Не можна не відмітити і цілеспрямовану роботу Національного банку з підтримки ліквідності комерційних банків», - зауважив експерт.

При цьому заступник голови правління «Ерсте Банку» Світлана Черкай звернула увагу, що чимало громадян продовжує орієнтуватися на процентні ставки як основний критерій відбору банків-партнерів. Хоча багато хто й розуміє обернено пропорційну залежність між дохідністю депозитів і фінансовою стійкістю банків. «Вкладників лякають стрибки в процентних ставках. Причому як різке збільшення, так і різке зниження», - додала фінансист.