США захищають свою економіку від експансії китайських товарів. Ціна питання - $4 млрд

07 березня 14:19

Палата представників Конгресу США проголосувала за введення мит на китайські та в'єтнамські товари на загальну суму близько $4 млрд. У КНР не раз попереджали, що прийняття такого закону може спричинити "торгову війну".

 

Палата представників Конгресу США у вівторок, 7 березня, переважною більшістю голосів прийняла проект закону про введення антидотаційних мит на імпортовані з Китаю товари.

Зокрема мита стосуються китайських і в'єтнамських товарів на загальну суму близько $4 млрд. Під санкції пізніше можуть потрапити й імпортовані США з Китаю сонячні батареї і вишки для вітрових електростанцій.

Введені мита стануть законом, якщо відповідний документ буде підписано Обамою. Цей захід йде в руслі проголошеної президентом Бараком Обамою політики США щодо захисту інтересів місцевих виробників.

Нагадаємо, президент США Барак Обама не раз звинувачував Китай у маніпулюванні міжнародною торгівлею за рахунок штучного заниження курсу юаня.

Китай руйнує вільний ринок шляхом надання величезних субсидій на свої товари, що виробляються на експорт, у зв'язку з чим виробники США не можу з ними конкурувати, зазначив голова бюджетної комісії палати представників республіканець Дейв Кемп.

Міністр торгівлі США Джон Брайсон каже, що мита "захистять десятки тисяч робочих місць і близько 80 (американських - ред.) компаній у 38 країнах".

Рішення палати представників відкриває шлях для прийняття Сполученими Штатами антидемпінгових і антидотаційних заходів щодо інших китайських товарів.

Це узгоджується з американськими вимогами до Китаю ревальвувати китайську національну валюту - юань. На думку Вашингтона, демпінг і занижений курс юаня ведуть до засилля дешевих китайських товарів, зростання безробіття і величезного дефіциту США у двосторонній торгівлі.

Зі свого боку представники різних відомств КНР попередили, що прийняття такого закону може спричинити "торгову війну". Пекін у свою чергу звинувачує США в обмеженні експорту в Китай продукції високих технологій (що і є головною причиною дефіциту, а також недозавантаженості відповідних американських підприємств). !zn

Читайте також:

Китай вперше обігнав США за обсягом продажів смартфонів

США посилили тиск на Китай з вимогою ревальвувати юань

Банкіри: У найближчі 25 років долар США втратить статус світової резервної валюти

Американська економіка може поступитися першістю Китаю вже у 2016 році, - МВФ