США вийдуть на перше місце у світі з видобутку нафти, обігнавши Росію та Саудівську Аравію

12 листопада 13:12

Приблизно до 2020 року, як очікується, США стануть найбільшим світовим виробником нафти. Всього рік тому експерти прогнозували, що боротися за лідерство до кінця десятиліття будуть тільки РФ і Саудівська Аравія.

 

Бум розробки сланцевих родовищ виведе США на перше місце у світі з видобутку нафти до 2020 року, дозволивши їм випередити нинішніх лідерів - Росію та Саудівську Аравію, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство у своїй щорічній доповіді World Energy Outlook.

Всього рік тому МЕА очікувало, що боротися за лідерство до кінця десятиліття будуть тільки РФ і Саудівська Аравія.

"Приблизно до 2020 року США, як очікується, стануть найбільшим світовим виробником нафти. В результаті імпорт нафти до США (в даний час забезпечує 20% її потреб) продовжить знижуватися, і десь до 2030 року Північна Америка стане нетто-експортером нафти", - вважають в МЕА.

У Росії закінчується нафта: Путін терміново шукає нові родовища - старі виснажилися

В 2035 році США будуть закуповувати за кордоном не більше 2 млн барелів нафти на добу - на три чверті менше, ніж зараз. За оцінками міністерства енергетики США, за рік з попереднього прогнозу МЕА видобуток нафти у країні збільшився на 7% - в середньому до 10,76 млн б/с.

Посилення позицій США на нафтовому ринку зовсім не означає зниження ролі ОПЕК - навпаки, МЕА очікує зростання частки ОПЕК у світовому нафтовидобутку з нинішніх 42% до 50% в 2035 році. В цілому викопні види палива збережуть першість у структурі світового енергоспоживання у найближчі десятиліття, очікує МЕА.

Україна стане незалежною від російського газу до 2020 року, - Мінекології

За оцінками агентства, світовий попит на нафту до 2020 року зросте на 7 млн б/с з 87,4 млн б с в 2011 році, а до 2035 року перевищить 99 млн б/с. Середня ціна нафти до 2035 року в поточних цінах підніметься до 125 доларів за барель, у номінальному вираженні - 215 доларів за барель.

Найбільшим споживачем енергоносіїв у найближчі роки буде Китай, до 2035 року його попит зросте на 60%, тоді як у розвинених країнах, що входять до ОЕСР, споживання за цей період збільшиться всього на 3%.

Світове споживання природного газу до 2035 року підскочить на 50% - до 5 трлн кубометрів, прогнозує МЕА. Майже половину виробництва газу до цього часу будуть забезпечувати нетрадиційні родовища, переважно у США, Австралії та Китаї.

Попит на вугілля за 23 роки, як очікується, зросте на 21%, основними споживачами енергетичного вугілля залишаться Китай і Індія. !zn

Читайте також:

Міллер: Російський газ навіть занадто дешевий

Мегапроект «Газпрому» з пошуку газу офіційно провалився

Bloomberg: «Cланцева революція» зробить Росію аутсайдером на газовому ринку

Дефіцит нафти у світі за умови спільних дій країн Близького Сходу може скласти 9%