США і Євросоюз створять трансатлантичну зону вільної торгівлі

18 жовтня 08:26

Очікується, що ЄС наполягатиме на найширшому варіанті угоди, який буде прописувати порядок співробітництва і у сфері послуг, і в сфері доступу компаній до держзамовлення. Однак такі сфери, як сільське господарство і авіапром, можуть бути виключені з договору.

 

США і Євросоюз мають намір почати переговори з питання створення зони вільної торгівлі. Очікується, що переговори на вищому рівні почнуться навесні 2013 року, сам же документ набуде чинності вже у середині 2014-го, пише "Коммерсантъ".

Доповідь про перспективи створення подібної зони має бути підготовлено групою експертів під керівництвом єврокомісара Карела де Гюхта і торговельного представника США Рона Кірка до кінця поточного року.

Подібна ініціатива уперше була висловлена канцлером Німеччини Ангелою Меркель ще в 2006-му. Вона вказала, що подібна міра в інтересах обох сторін. Однак справа не зрушила з мертвої точки, поки світова економіка не почала переживати спад, викликаний затяжною економічною кризою. Експерти вважають, що створення зони дозволить стимулювати економічне зростання як у США, так і в Євросоюзі.

Очікується, що ЄС наполягатиме на найширшому варіанті угоди, який буде прописувати порядок співробітництва і у сфері послуг, і в сфері доступу компаній до держзамовлення. Однак такі сфери, як сільське господарство і авіапром, можуть бути виключені з договору.

- У МВФ вважають, що боротьба зі світовою кризою триватиме 10 років


За прогнозами експертів, укладання угоди дозволить збільшити обсяги взаємної торгівлі мінімум на 120 мільярдів доларів, а також наростити темпи економічного зростання на 0,3-0,7%. На даний момент мита становлять в середньому 3%. Аналітики вказують також, що створення зони вільної торгівлі змусить уряди країн ЄС застосовувати більш гнучке регулювання ринків праці і капіталу.

Варто відзначити, що це не перша трансконтинентальна ініціатива Євросоюзу. ЄС серйозно розглядає можливість залучення держав за межами єврозони в банківський союз. Для цього в рамках Європейського центрального банку може бути створений спеціальний орган для нагляду над фінансовим сектором. На даний момент 10 з 27 держав ЄС не входять в єврозону.

Однак в ЄС розглядають й інший варіант, наприклад, створення окремого регулятора з банківського нагляду. "Найкращим виходом із ситуації стало б створення нового органу поза рамками ЄЦБ. Це дозволить нам ігнорувати будь-які правила, що обмежують діяльність ЄЦБ. Крім того, всі держави, які вступають в нову структуру, можуть отримати право голосу, включаючи Польщу, Швецію та Румунію", - сказав депутат Європарламенту від Німеччини Свен Гігольд. Створення банківського союзу в ЄС буде обговорюватися на саміті блоку в Брюсселі 18-20 жовтня. !zn

Читайте також:

В очікуванні кризи

Європейський центробанк оголосив радикальний план порятунку єврозони

Центробанки не виправдали очікувань

Меркель і Олланд пообіцяли зберегти цілісність зони євро